Svijet
0

Novim zakonom protiv korupcije

FENA
Austrijska vlada namjerava da uvede specijalno državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije koje bi trebalo da počne da radi jula iduće godine iako, prema istraživanju Transparecy Internationala, ova zemlja nema porblema sa korupcijom.

Koliko slučajeva korupcije postoji u Austriji niko ne može reći, jer nadležno ministarstvo ne vodi nikakve statistike o ovoj oblasti, ali eksperti Ministarstva pravosuđa procenjuju da je broj slučajeva korupcije koji ne dospijevaju pred lice pravde "veliki", prenosi Tanjug.

Prema posljednjem izvještaju međunarodne organizacije Transparency International (za 2006.), Austrija ne spada u zemlje u kojoj je stepen korupcije visok.

Štaviše, alpska republika zauzima odlično 11. mjesto na listi najmanje korumpiranih zemalja, koju ta organizacija sačinjava svake godine.

Poređenja radi, Njemačka zazuzima na toj listi 16. mjesto, Francuska 18., Italija 45., Hrvatska 69., a Srbija 90.

Na prvom mjestu je Finska - to je, dakle, zemlja u kojoj praktično nema korupcije, a najkorumpiraniji je Haiti, koji zauzima posljednje 163. mjesto.

Prijedlog za uspostavljanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije upućen je parlamentu na razmatranje i najesen bi trebalo da bude usvojen.

Ministrica pravosuđa Marija Berger predvidjela je u prijedlogu zakona sasvim novi oblik zaštite krunskog svjedoka.

Sada je praksa da se svjedoku-saradniku nakon dogovora, često izvan zakona, smanjuje kazna, a prema prijedlogu novog zakona odustajanje od krivičnog gonjenja bit će moguće samo ako krunski svjedok obavijesti državno tužilaštvo o činjenicama koje dokazuju krivično djelo, ako priznaju učešće u krivičnom djelu, ako sarađuju sa specijalnim tužilaštvom i ako pruže sav dokazni materijal.

Planirano je da se specijalno tužilaštvo sastoji od oko 20 ljudi - tužioca, eksperata iz oblasti informatike i ekonomije.

Tužilaštvo prema zakonu može da samostalno pokrene istragu, ili čim policija prijavi sumnju u pranje novca ili korupciju.

Ova jedinica će ujedno biti i institucija koja će sarađivati s ostalim tijelima EU u borbi protiv korupcije.