Središnja Italija
0

Novi zemljotres, broj žrtava popeo se na 228

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U utorak nešto prije 20 sati novi je snažni zemljotres jačine od 5,6 stepeni Richtera zatresao središnju Italiju, prenose talijanski mediji. Doznaje se da su naučnici u utorak predvidjeli mogućnost novih većih pomaka u zemljinoj kori.

Nakon potresa u noći s nedjelje na ponedjeljak, koji je sravnio sa zemljom mjesta u regiji Abruzzo, pri čemu je posebno stradao gradić L'Aquila, tlo se neprestano trese. U ponedjeljak je tako zabilježen još jedan jak potres, kao i u utorak ujutro, da bi se u večernjim satima ponovno snažno zatreslo. Do udara je došlo u 19.47, prema informacijama RAI-a.

Prema pisanju italijanske novinske agencije ANSA-e, broj poginulih narastao je na 228. Više od 70 hiljada osoba ostalo je bez krova nad glavom i žive pod šatorima. Hiljade spasilaca i volontera vode borbu s vremenom tražeći preživjele ispod ruševina, koji kako vrijeme prolazi imaju sve manje šansi da dočekaju spas.

Premijer Silvio Berlusconi u utorak je zahvalio na ponuđenoj pomoći sa svih strana svijeta, rekavši kako je Italija bogata zemlja te ima dovoljno sredstava da se sama nosi s ovom katastrofom.