Uprkos žalbama farmera
34

Novi Zeland želi uvesti porez na "kravlje gasove"

D. B.
Novozelandska vlada je predložila plan uvođenja poreza na stakleničke gasove koje stvaraju životinje na farmama.

Vlasti na Novom Zelandu se nadaju da će smanjiti emisiju ugljika u sklopu inicijative o klimatskim promjenama koja traje već desetljećima, a porezu se protive poljoprivredne organizacije.

Premijerka Jacinda Ardern je najavila prijedlog danas tvrdeći da je ovaj plan prvi ove vrste koji bi Novom Zelandu pomogao da dostigne svoje ciljeve koji se odnose na smanjenje emisije metana u narednom desetljeću.

"Nijedna druga zemlja na svijetu još uvijek nema sistem za određivanje cijena i smanjenje poljoprivrednih emisija, tako da će naši farmeri imati koristi od toga što će biti prvi pokretači. Smanjenje emisije će pomoći novozelandskim farmerima ne samo da budu najbolji na svijetu, nego i da budu najbolji za svijet", izjavioa je Ardern.

Prema prijedlogu, farmeri koji pređu prag za veličinu stada i korištenje đubriva morali bi platiti naknadu za metan i dušikov oksid koji stvaraju njihova goveda. Ako plan dobije konačno odobrenje do kraja godine, plaćanje poreza bi počelo 2025. godine. Tačni iznosi tek trebaju biti utvrđeni.

Prikupljena sredstva bi se iskoristila za istraživanje i razvoj "zelenih" tehnologija, kao i za inicijative namijenjene farmerima koji usvoje ekološki prihvatljive prakse.

Šema je dio dugoročnog cilja postizanja nulta neto emisije ugljika do 2050. godine, ali je već suočena s protivljenjem lokalnih grupa poljoprivrednika i opozicionih zakonodavaca.

Gotovo polovina emisija stakleničkih gasova Novog Zelanda povezana je s poljoprivrednim sektorom koji ima 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca. Slični prijedlozi za oporezivanje gasova su izneseni i u prošlosti, a inicijativa iz 2003. godine naišla je na veliki otpor farmera širom zemlje. Stotine farmera su izašle na ulice Wellingtona, a neki od njih su došli s traktorima i kravama.

Nedavno su zbog sličnog poreza na emisiju demonstracije održali i farmeri u Nizozemskoj te su se sukobili s policijom, a bilo je i uhapšenih.