Novi zakon na snazi
8

Novi Zeland počeo s otkupom oružja od vlasnika nakon napada u Christchurchu

I.Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Desetine Novozelanđana predalo je u Christchurchu svoje oružje u zamjenu za gotovinu na prvom od blizu 250 planiranih otkupnih događaja u Novom Zelandu, piše The Guardian.

Otkup oružja uslijedio je nakon što je vlada Novog Zelanda zabranila mnoge vrste automatskog i poluautomatskog oružja. Policija je, nakon što je danas održan prvi otkup, saopćila kako je u prvih nekoliko sati ukupno isplaćeno više od 200 hiljada dolara vlasnicima oružja.

Vlada je izdvojila više od 200 miliona dolara za otkup oružja poput pušaka tipa AR-15, iako mnogi vlasnici oružja i dalje nisu zadovoljni ponudom. Vlasnici oružja do decembra moraju predati svoje oružje koje je u međuvremenu zabranjeno.

U aprilu su novozelandski zastupnici usvojili novi zakon o zabrani vojnog oružja, nakon što je 15. marta u dvije džamije u Christchurchu ubijena 51 osoba.

Procjenjuje se da na Novom Zelandu ima između 1,2 i 1,5 miliona komada vatrenog oružja.

Brenton Tarrant, Australac, suočava se s 51 optužnicom za ubistvo, 40 pokušaja ubistva i sudjelovanje u terorističkom činu u Christchurchu. Po svim tačkama optužnice se izjasnio da nije kriv. Suđenje, za koje se procjenjuje da će trajati šest sedmica, započet će 4. maja 2020. godine.