Svijet
0

Novi Zeland: Nasukani brod gotovo prepolovljen

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Spasilački timovi ubrzano rade na ispumpavanju nafte iz teretnog broda, koji se nasukao na greben i gotovo prepolovio kod obala Novog Zelanda.

Teretni brod "Rena" nasukao se prije devet dana na greben udaljen oko 22 kilometara od Taurange, istočno od novozelandskog Sjevernog ostrva. Iz broda je isteklo oko 300 tona goriva, a nekoliko stotina kontejnera palo je u more.

Novozelandske vlasti navode da je brod, koji je dugačak 236 metara, na grebenu stoji u veoma nestabilnom položaju. Spasilačke ekipe krenule su u bušenje rupa na krmi da bi došli do rezervoara u kojima je više od 1 000 tona goriva. 

"Ono što trenutno sprečava brod od pucanja na pola je činjenica da leži na grebenu i nekim unutrašnjim strukturama, stepenicama, cjevima i slično", rekao je portparol novozelandske Pomorske agencije Andrew Berry.

Spasilački timovi rade na postavljanju opreme i platformi na izdignutijoj strani broda, koji se nageo na stranu za oko 25 stepeni.

Glasnogovornik spasilaca Matthew Watson kaže da nada još postoji, jer se već sutra može početi sa ispumpavanjem nafte, ali i da se ne mogu davati nikakvi vremenski okviri, jer je situacija na brodu veoma opasna.

On je dodao da je usporeno i isticanje goriva sa broda.
Drugi brodski oficir juče pojavio se pred sudom na Novom Zelandu zbog nasukavanja broda "Rena", koji je plovio pod zastavom Liberije, kod Taurange na istočnom dijelu Sjevernog ostrva. 

Oficir, koji je bio zadužen za navigaciju kada se brod nasukao, pojavio se pred sudom prema optužbama za "upravljanje brodom koje je izazvalo nepotrebnu opasnost ili rizik". 

On je porijeklom sa Filipina i zadržan je u pritvoru bez prava na kauciju. 

Kapetan broda pred sudom se pojavio dan ranije prema istim optužbama i oslobođen je uz kauciju. 

Za ove optužbe predviđena je novčana kazna od 7. 800 dolara ili 12 mjeseci zatvora. 

Na brodu se nalazi i 11 kontejnera sa opasnim materijama, među kojima je ferosilikon koji je zapaljiv u kontaktu sa vodom.