Najavila premijerka
15

Novi Zeland namjerava spustiti starosnu granicu za pravo glasa na 16 godina

B. R.
Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda (Foto: EPA-EFE)
Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je najavila da će vlada napraviti nacrt zakona kojim će pravo glasa biti ostvarivo od 16. godine. To je najavila nakon što je Vrhovni sud utvrdio da je ostvarivanje prava glasa od 18. godine diskriminatorno.

Ardern je izjavila da lično podržava spuštanje starosne granice sa 18 na 16 godina za ostvarivanje prava glasa te je napomenula da će parlament donijeti konačnu odluku po ovom pitanju. Smatra da je najbolje za sve da u parlamentu kažu ono što misle.

Vrhovni sud je presudio po ovom pitanju nakon dvogodišnjeg procesa koji su pokrenuli mladi aktivisti. Oni su tražili da građani od 16. godine imaju pravo glasa. To su učinili smatrajući da mladi moraju odlučivati o bitnim pitanjima, kao što je klimatska kriza, a koja će ih mnogo više doticati nego ostatak stanovništva.

Parlament će donijeti konačnu odluku o tome da li će se spustiti starosna granica za ostvarivanje prava glasa. Da bi se promijenio izborni zakon, potrebno je da izmjene podrži 75 posto parlamentaraca. Dakle, osim podrške vladajuće Laburističke stranke, potrebna je i podrška opozicione Nacionalističke stranke. Opozicija, koju je list Guardian predstavio kao strankom desnog centra, poručila je da ne vidi uvjerljiv dokaz da se spusti starosna granica za ostvarivanje prava glasa.

Još jedna konzervativna stranka imena Act također je najavila da neće podržati izmjene izbornog zakona. S druge strane, Zelena stranka i Stranka Maora su istakli da će podržati izmjene.

Pravo glasa od 16. godine ostvarivo je u Brazilu, Kubi, Austriji i Malti, dok u Škotskoj oni koji imaju 16 godina mogu glasati na izborima za Škotski parlament, ali ne mogu glasati za Parlament Velike Britanije, piše Guardian.