Ima specifičnu tetovažu
795

Novi Zeland dobio prvu ministricu iz domorodačkog naroda

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi Zeland je dobio svoju prvu autohtonu ministricu vanjskih poslova iz naroda Maori, a koja ulazi u parlament koji se priprema postati jedan od najraznolikijih na svijetu.

Nanaia Mahuta, predstavnica polinezijskog domorodnog stanovništva s Novog Zelanda, poznata je javnosti još od kada je prije četiri godine ušla u parlament kao jedina žena s tradicionalnom tetovažom na bradi, zvanom moko kauae. Ova tetovaža je izuzetno značajna za Maore jer sadrži informacije o porijeklu, statusu i historiji osobe.

Prethodni ministar vanjskih poslova Novog Zelanda također je bio iz naroda Maori.

"Privilegovana sam što ću moći voditi razgovore u inozemstvu", kazala je Mahuta, javlja nacionalni emiter Radio Novi Zeland.

Mahuta je u srodstvu s pokojnom kraljicom Maora Te Arikinui Te Atairangikaahu i trenutnim monarhom Maora Kingijem Tuheitijom. Ona je članica pokreta Kingitanga koji postoji više od 160 godina na Novom Zelandu, a dio je Laburističke stranke premijerke Jacinde Ardern.

Podsjetimo da je Laburistička stranka osvojila 49,1 posto glasova prošlog mjeseca, prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora. Zauzevši 64 od 120 mjesta, stranka premijerke Ardern je prva osvojila većinu otkako je 1996. uveden trenutni politički sistem u Novom Zelandu.

Jacindin novi parlament će izgleda biti jedan od najraznolikijih na svijetu. Gotovo polovinu vlasti u zemlji će činiti žene, što je znatno više od svjetskog prosjeka od 25 posto.

Otprilike 10 posto parlamenta su pripadnici LGBTIQ populacije, što je više nego u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem su otprilike sedam posto članova Donjeg doma homoseksualci i lezbijke. Novi potpredsjednik novozelandskog premijera Grant Robertson također je homoseksualac.

"Svi oni predstavljaju narod Novog Zelanda koji ih je izabrao", kazala je Ardern.