Svijet
0

Novi vođa Al-Qaide u Iraku odgovoran za masakr

FENA
Najtraženiji svjetski terorist Osama bin Laden podržao je nasljednika ubijenog militanta Abu Musaba al-Zarqawija, Abu Hamzu al-Mujahira, koji stoji iza jučerašnjeg masakra na bagdadskoj tržnici.

Vođa Al-Qaide u svojoj novoj poruci na internetu također je upozorio šiite u Iraku da ne sarađuju sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv sunitskih pobunjenika.

Također je upozorio zemlje da ne upućuju svoje snage u Somaliju gdje su islamističke snage preuzele kontrolu nad glavnim gradom Mogadishuom.

Bin Ladenu je ovo peta poruka ove godine, a druga za samo dva dana. Dolazi u vrijeme kada je irački premijer Nuri al-Maliki, inače šiit, započeo regionalnu turneju.

Irački premijer traži podršku sunitskih arapskih zemalja za svoj plan nacionalnog pomirenja, koji uključuje uvjetnu amnestiju za pobunjenike, uz isključenje pripadnika Al-Qaide.

Bijela kuća je uzvratila na poruku Bin Ladena osuđujući čelnika Al-Qaide kao čovjeka mračne vizije koji nudi samo haos, rat i bijedu, prenose agencije.

"Ako je autentična, traka ponovo pokazuje da Bin Laden i Al-Qaida nastavljaju upotrebljavati medije kako bi opravdali svoju mračnu viziju i rat protiv čovječnosti", rekao je dužnosnik Bijele kuće.