The Times
0

Novi visoki položaji u EU – kakve su ličnosti potrebne?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Londonski The Times objavio je u nedjelju na naslovnici kako je britanska vlada podržala mogućnost da njezin aktuelni šef diplomatije David Miliband postane prvi ministar vanjskih poslova Evropske unije kada ta funkcija bude uspostavljena nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora u zemljama članicama Unije. Premijer Gordon Brown "tajno" podržava kandidiranje Milibanda na taj položaj i time otvara put jednom od svojih štićenika unutar Laburističke stranke da ga naslijedi na položaju stranačkog lidera.

Times je novim položajima u EU-u, na osnovu Lisabonskog ugovora, posvetio i jedan od redakcijskih komentara pod naslovom "Ako moramo imati predsjednika, neka bude dosadan".

Podsjećajući da se do samita EU-a prošle sedmice u Bruxellesu često govorilo da će prvi predsjednik EU-a biti bivši britanski premijer Tony Blair, list ocjenjuje da bi on možda bio uspješan u smirivanju nekih razlika unutar EU-a, poput odnosa prema ratu u Iraku i Afganistanu ili intervenciji u bivšoj Jugoslaviji – ali on nije ličnost kakvu želimo na visokom položaju ne izabranoga, već imenovanog dužnosnika.

Evropa nije federalna država s jedinstvenom vanjskom politikom, i to s razlogom – piše Times u redakcijskom komentaru – i zaključuje da ako EU već mora imati predsjednika, on ili ona treba da bude tiha osoba i pazi da "ne izazove ni prometnu gužvu" u Britaniji ili Njemačkoj.