Svijet
0

Novi video snimci Sadamovog pogubljenja

FENA
Sadam Husein ukopan je u svom rodnom selu nakon što je njegovo tijelo predano plemenskim vođama. U međuvremenu na internetu su se pojavili novi snimci na kojima se vidi vješanje bivšeg predsjednika u Bagdadu, prije manje od 24 sata, javlja Reuters.

Na snimcima se takođe vidi kako Saddam i krvnici razmjenjuju podsmjehe, kako nakon toga njegovo tijelo propada i kako on visi otvorenih očiju.

Izvor među lokalnim sunitskim imamima, koji su obavljali dženazu u nedjelju, kazao je da su prvo posjetili Tikrit, bivšu bazu Saddama Husseina, i Saddamovu džamiju, koju je bivši lider izgradio 1980. godine.

Tijelo, koje je prevozio američki vojni helikopter, odvezeno je u obližnju Awjau i izloženo u džamiji u prisustvu lokalnih zvaničnika i plemenskih vođa koji su odigrali ključnu ulogu u Saddamovom usponu na vlast.

Stotine bijesnih i ožalošćenih sunita doputovale su u Awjau iz različitih dijelova Iraka.Oni su položili cvijeće i Saddamove slike na grob od cigle i blata.

"Perzijanci su ga ubili. Ne mogu da vjerujem. Uz Boga, osvetićemo se", kazao je čovjek iz sjevernog grada Mosula. Termin Perzijanci koriste neki suniti, misleći na šiite koji se vezuju za Iran.

"Sve što možemo uraditi sada je da krenemo protiv Amerikanaca i vlade", kazao je drugi ožalošćeni.

Šiitima predvođena vlada, koja se bori da zaustavi sektaško nasilje i spriječi građanski rat, prvobitno je planirala da sahrani Saddama u neoznačenom grobu, strahujući da će njegov grob postati svetište za pobunjenike.

Guverner Salahaddina Mohammed al-Qaisi kazao je da je sahrana počela u 03:05 po lokalnom vremenu, i da je trajala oko 25 minuta.

Prisutan je bio i Ali al-Nida, šef Saddamovog plemena Albu Nasir.

Izvor blizak Saddamovoj porodici potvrdio je da su njegovi ostatci ukopani u porodičnoj grobnici u Awjai, gdje leže njegovi sinovi Uday i Qusay, koje su američke snage ubile 2003. godine.

Američke i iračke trupe osiguravale su ukop.

Arapska televizijska stanica prikazala je video snimke, urađene kamerom nižeg kvaliteta ili mobitelom, koje su napravili čuvari ili zvaničnici koji su prisustvovali egzekuciji. Snimci su urađeni iz drugog ugla u poređenju sa snimkom prikazanim na iračkoj državnoj televiziji.

Na jednom video snimku vidi se kako Sadam propada kroz vješala dok izgovara molitvu. Iznenada je prekinut i obješen dok je govorio "Svjedočim da je Mohammad..."

Na novim snimcima vidi se i kako bivši lider (69) izgleda smireno i izvikuje političke slogane, dok ga egzekutori uvode u ćeliju koju su nekada koristile njegove obavještajne službe.