Svijet
0

Novi video Al-Kaide poziva na napade na tlu SAD-a

Klix.ba
Ogranak Al-Kaide u Jemenu koji se smatra najopasnijim dijelom terorističke organizacije objavio je video u kojem se promoviše napad na Sjedinjene Američke Države.

U prilozima koji su očigledno snimljeni u studiju, zvaničnik Al-Kaide Khalid Batarfi hvali napade na redakciju magazina Charlie Hebdo i na nedavne napade na regrutske centre na tlu SAD-a.

Batarfi potom poziva militante na još napada koje napadači organizuju samostalno, bez direktne pomoći organizacije. Batarfi je ovog proljeća pobjegao iz zatvora u Yemenu nakon čega je postao jedan od najviših predstavnika terorističke organizacije.

Američke vlasti brine i drugo obraćanje javnosti, ovoga putem preko Twittera, čiji je autor Ibrahim al-Asiri, poznati Al-Kaidin stručnjak za eksploziv.

"Apelujemo da napadnete Sjedinjene Američke Države, na njihovom tlu i mimo njega", rekao je al-Asiri koji se vrlo rijetko pojavljuje u medijima. Upravo je to razlog zabrinutost jer time al-Asiri riskira izloženost uprskos činjenici da je njegov život ucijenjen sa pet miliona američkih dolara.