Svijet
0

Novi verbalni sukobi u nastavku suđenja Sadamu

FENA
Bivši irački ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera u srijedu se pojavio kao svjedok odbrane na suđenju Sadamu Huseinu.

Tarik Aziz, nekada bliski saradnik u Sadamovom najužem krugu, koji je u američkom pritvoru, žalio se na zdravstvene probleme, a njegova porodica vrši pritisak da on bude privremeno oslobođen radi liječničkog tretmana.

Glavni sudija Abdel Rauf-Rahman otvorio je novu sesiju oštrim upozorenjem advokatima i osam optuženih kako im neće dopustiti da vrijeđaju sud. Na ranijoj raspravi Abdel-Rahman je izbacio iz sudnice advokaticu kada je pokušala govoriti nakon što ju je upozorio da to ne čini, javio je AP.

"Od početka smo tvrdili kako je ovaj sud transparentan, a timu odbrane i optuženima je dozvoljeno da izraze svoje stavove na demokratski način. Nikome nije dopušteno, ko god da je i kako god se zove, da napada ovaj sud, njegove službenike i irački narod", kazao je.

Abdel-Rahman je pokazao rastuće nezadovoljstvo konstantnim optužbama optuženih da su sud osnovali Amerikanci i da je nelegitiman. Advokatica koju je izbacio sa suđenja, Bushra al-Khalil, iznijela je tu tvrdnju na prošlim sesijama iako to nije izjavljivala u ponedjeljak kada je izbačena iz sudnice.

Sudijini komentari izazvali su verbalne proteste Sadama i jednog suoptuženika, bivšeg obavještajnog šefa Barzana Ibrahima, koji je ustao i ukorio Abdela-Rahmana da je preoštar.

"Poštovani suče, pred vama je veliki slučaj, a svi mi moramo da se kontroliramo i odnosimo se mirno jedni prema drugima. Prošli put ste uvrijedili ženu", kazao je.

"Sjednite. Ja ću nastaviti s govorom i izbacit ću vas", uzviknuo je Abdel-Rahman. Ibrahim je prvo pokušao da započne svađu s njim, ali su stražari ušli u prostor za optuženike i Ibrahim je sjeo.

"Želite li narodu zatvoriti usta na ovaj način?", upitao je Sadam sa svog sjedišta.

"Tišina. Vi ste optuženi", uzviknuo je Abdel-Rahman.

"Ja sam Sadam Husein, vaš predsjednik, i vi ste me izabrali", odvratio mu je Saddam.

Tarik Aziz počeo je u srijedu svjedočiti na suđenju bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu pred Visokim iračkim kaznenim sudom u Bagdadu koji ga tereti, kao i sedam njegovih suradnika, za masakr u šiitskom selu Dujailu. U masakru u šiitskom selu Dujail 1982. godine pobijeno je 148 osoba nakon neuspjelog atentata na konvoj Sadama Huseina.