Borba za svoja prava
17

Novi veliki protest njemačkih farmera: Preko pet hiljada mašina blokiralo Berlin

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Više od 10.000 poljoprivrednika iz cijele Njemačke sa svojom mehanizacijom, kamionima i traktorima, stigli su danas ponovo u Berlin u znak protesta protiv smanjenja subvencija.

Oko tri hiljade traktora, dvije hiljade kamiona i više od 10.000 ljudi okupilo se avenijom koja vodi od Branderbuške kapije u Berlinu. Protesti su pojačali pritisak na koaliciju kancelara Olafa Scholza koji pokušava popraviti "štetu" koja je načinjena poljoprivrednicima, ali ujedno pokušava i umiriti desničarske snage.

Kako javlja CNN, planirano je više drugih protesta širom zemlje, koji dolaze pošto su zvanični podaci pokazali da se njemačka ekonomija smanjila prošle godine po prvi put od početka pandemije koronavirusa.

Sada mnogi upozoravaju da krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koristi trenutni "haos" i nezadovoljstvo građanstva za svoju političku korist.

Inače, ovi današnji protesti samo su jedni u nizu koji su protekle sedmice održavani širom Njemačke. Velike blokade puteva protezale su se širom gradova od istoka do zapada, uključujući Hamburg, Keln, Bremen, Nirnberg i Minhen.

Izvan gradova, njemački autoputevi također su bili na meti demonstranata, što je ozbiljno ometalo protok saobraćaja.