Svijet
0

Novi ultimatum Evropske unije Italiji zbog smeća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija uputila je novi ultimatum Italiji zbog nezakonitih odlagališta smeća, nakon što je već upozorila kako će kazniti talijansku državu zbog otpada po ulicama Napulja i okolnih gradova koji teško šteti zdravlju stanovnika, prenose u srijedu talijanski mediji.

Evropska komisija je pokrenula proceduru protiv Italije zbog nelegalnih odlagališta smeća, što je prvi čin prema odluci o kažnjavanju, a kazne mogu ići i do 100 tisuća eura dnevno.

"Italija ima dva mjeseca vremena odgovoriti Evropskoj komisiji", izjavio je za medije glasnogovornik evropskog povjerenika za okolicu Stavros Dimas. "Informacije koje su do sada dobivene (u Bruxellesu) o nadziranju nelegalnih odlagališta su nedostatne", dodao je Dimas, naglasivši kako će Italiju tužiti Evropskom sudu pravde ako na vrijeme ne stignu traženi odgovori.

Bruxelles iznosi kako su podaci koje ima iz Italije o odlagalištima stari šest godina i kako ih treba ažurirati, tim više što je talijanska šumska straža naznačila postojanje čak 4.866 nezakonitih odlagališta od kojih u čak 705 ima opasnih, otrovnih tvari. Već 2007. je zbog odlagališta smeća Italiju kaznio kazneni sud u Luxsemburgu, a sada bi se kazna mogla ponoviti, javila je Hina.

U Napulju i okolnim gradovima i dalje postoji problem smeća na ulicama. Iako svakog dana u Njemačku putuje oko 400 tona otpada iz regije Campanije, Napulj istodobno proizvede četiri puta više smeća od "izvezenog" u Njemačku i u gradu ostaje dnevno 900 tona smeća po ulicama.