Dizajniran za brodove
218

Novi turski dron Bayraktar TB3 obavio šestosatni test letenja

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Obavljen je pet probni let Bayraktara TB3, nove turske bespilotne borbene letjelice koja se može postavljati na nosače aviona na brodovima.

Tokom svog petog testa performansi, novi dron je letio na srednjoj visini i izveo uspješan šestosatni let.

"Bayraktar TB3 je uspješno završio svoj peti test letenja", rekao je Selçuk Bayraktar, Baykarov glavni tehnološki direktor (CTO) na društvenoj mreži X.

Tokom trećeg obavljeog testa 4. novembra TB3 je dostigao brzinu od 130 kilometara na sat.

Opremljen motorom PD-170 koji je razvila domaća kompanija TUSAŞ Engine Industries (TEI) TB3 je završio testove identifikacije sistema pri velikim i malim brzinama ostajući u zraku šest sati 8. novembra.

Dizajniran je za korištenje na brodovima kao što je TCG Anadolu, novi turski nosač aviona.

Uz maksimalnu težinu pri polijetanju od 1.450 kilograma i nosivost od 280 kilograma Bayraktar TB3 je skoro dva puta teži od svog prethodnika, Bayraktar TB2. Očekuje se da će imati domet od 1.000 nautičkih milja, odnosno 1.900 kilometara.

Baykar, čija je stopa izvoza iznosila 99,3 posto u ugovorima potpisanim 2022. godine, prošle je godine ostvario izvoz u vrijednosti od skoro 1,2 milijarde dolara.

Sa izvoznim ugovorom za Bayraktar TB2 u 32 zemlje i Bayraktar AKINCI u osam zemalja do sada, Baykar je potpisao ugovore o prodaji svojih dronova u najmanje 33 zemlje do danas.