|

Novi talas nasilja u pariškim predgrađima, zapaljeni autobusi

Novi talas nasilja u pariškim predgrađima, zapaljeni autobusi
0
F
FENA
26.10.2006. u 13:56
0
komentara
0

dijeljenja
Novi talas nasilja u pariškim predgrađima, zapaljeni autobusi Foto: AFP
Dva autobusa zapaljena su prošle noći u pariskim predgrađima Bagnaule i Nanterre, a manji incidenti zabilježeni su i u departmanu Essonne, saopćilo je u četvrtak gradsko saobraćajno preduzeće u tom gradu.
Desetak maskiranih napadača, od kojih je pet bilo lakše naoružano, napali su u toku noći autobus u Bagnolet, sjevernom predgrađu Pariza.

Napadači su natjerali putnike i vozača da izađu napolje, priprijetivši im oružjem, a potom su opljačkali kasu i zapalil autobus, precizira se u saopćenju.

Nešto ranije, u toku večeri, još jedan autobus je zapaljen u Nanterreu, zapadnom predgrađu Pariza, na sličan način.

Nakon što su putnici natjerani da napuste vozilo, napadači su zapalili autobus i pobjegli.

Jedan putnik je polomio staklo kako bi se izvukao iz vozila, objasnili su policijski zvaničnici, ali u incidentima nije bilo povrijeđenih. Isti izvori navode da je napad izvršen s predumišljajem, ali još nisu iznijeli potencijalne motive novih nereda u pariskim predgrađima.

Autobus u plamenu je u jednom trenutku zaustavio cio saobraćaj. Sličan scenarij - paljenje autobusa - dogodio se u nedjelju u departmanu Essonne, koje također pripada pariskom regionu.

Nakon ove agresije priveden je jedan 13-godišnjak, a protiv jednog 18-godišnjaka je podneta krivična tužba.

Prema jednom policijskom izvoru, njihovo privođenje bi moglo biti uzrok novih napada od prethodne noći.

Autobuski saobraćaj u pogođenim predgrađima je sveden na minimum i obavlja se samo danju, kao što je bilo prošle godine tokom mjesec dana koliko je trajala eksplozija nasilja u predgrađima u okolini Pariza.

U izvještaju, koji je prošle nedjelje objelodanio konzervativni pariski dnevnik ''Figaro'', obavještajna služba (RG) je ocijenila da je situacija u francuskim predgrađima veoma napeta, naročito u pariskoj oblasti, godinu dana nakon nereda 2005.

''Uvjeti koji su doveli do izbijanja nasilja prije godinu dana na velikom dijelu teritorije koja pripada glavnom gradu i dalje su prisutni'', ocijenio je RG u dokumentu sačinjenom 11. oktobra.

Procjena francuske službe je da će u narednim danima, na godišnjicu od izbijanja nereda, situacija u pariskom predgrađu Clichy-sur-Bois biti odlučujuća za eventualne nove nerede koji bi mogli da se prošire i na druge gradove.

U ovom predgrađu, koje se nalazi u departmanu Seine Saint-Denis, dvoje maloljetnika su umrli od udara struje u transformatoru gdje su se sakrivali od policije 27. oktobra prošle godine.

Njihova smrt je bila povod za talas nereda koji se proširio narednih nedjelja predgrađima većih francuskih gradova.

U izvještaju se navodi i da je ''nasilje u predgrađima u porastu nakon ljetnog zatišja'' i iznosi se mogućnost novih nereda, ''ne više spontanih, već organizovanih protiv policije, jedne od posljednjih institucija koje su još prisutne u nekim predgrađima''.

RG predviđa ''oštrije sukobe'' u predgrađima u kojima je napetost bila naročito jaka posljednjih nedjelja, navodeći napade na policiju 19. septembra i 1. oktobra u okolini Pariza.

Francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie najstrože je osudila sinoćnje incidente okarakteriziravši ih kao pokušaje ubistva.
Francuskim medijima ove sedmice odjeknule su donedavno povjerljive informacije o tome da su neprihvatljivi uvjeti zbog kojih je i prošle godine došlo do nereda još uvijek na snazi.
U prošlogodišnjim nemirima koji su trajali gotovo tri sedmice spaljeno je oko 9 hiljada automobila, a tokom jučerašnjeg incidenta - prema izjavama svjedoka, huligani su autobuse posuli zapaljivom tekućinom. Tokom incidenata niko nije ozlijeđen.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.