Svijet
0

Novi talas nasilja u pariškim predgrađima, zapaljeni autobusi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva autobusa zapaljena su prošle noći u pariskim predgrađima Bagnaule i Nanterre, a manji incidenti zabilježeni su i u departmanu Essonne, saopćilo je u četvrtak gradsko saobraćajno preduzeće u tom gradu.

Desetak maskiranih napadača, od kojih je pet bilo lakše naoružano, napali su u toku noći autobus u Bagnolet, sjevernom predgrađu Pariza.

Napadači su natjerali putnike i vozača da izađu napolje, priprijetivši im oružjem, a potom su opljačkali kasu i zapalil autobus, precizira se u saopćenju.

Nešto ranije, u toku večeri, još jedan autobus je zapaljen u Nanterreu, zapadnom predgrađu Pariza, na sličan način.

Nakon što su putnici natjerani da napuste vozilo, napadači su zapalili autobus i pobjegli.

Jedan putnik je polomio staklo kako bi se izvukao iz vozila, objasnili su policijski zvaničnici, ali u incidentima nije bilo povrijeđenih. Isti izvori navode da je napad izvršen s predumišljajem, ali još nisu iznijeli potencijalne motive novih nereda u pariskim predgrađima.

Autobus u plamenu je u jednom trenutku zaustavio cio saobraćaj. Sličan scenarij - paljenje autobusa - dogodio se u nedjelju u departmanu Essonne, koje također pripada pariskom regionu.

Nakon ove agresije priveden je jedan 13-godišnjak, a protiv jednog 18-godišnjaka je podneta krivična tužba.

Prema jednom policijskom izvoru, njihovo privođenje bi moglo biti uzrok novih napada od prethodne noći.

Autobuski saobraćaj u pogođenim predgrađima je sveden na minimum i obavlja se samo danju, kao što je bilo prošle godine tokom mjesec dana koliko je trajala eksplozija nasilja u predgrađima u okolini Pariza.

U izvještaju, koji je prošle nedjelje objelodanio konzervativni pariski dnevnik ''Figaro'', obavještajna služba (RG) je ocijenila da je situacija u francuskim predgrađima veoma napeta, naročito u pariskoj oblasti, godinu dana nakon nereda 2005.

''Uvjeti koji su doveli do izbijanja nasilja prije godinu dana na velikom dijelu teritorije koja pripada glavnom gradu i dalje su prisutni'', ocijenio je RG u dokumentu sačinjenom 11. oktobra.

Procjena francuske službe je da će u narednim danima, na godišnjicu od izbijanja nereda, situacija u pariskom predgrađu Clichy-sur-Bois biti odlučujuća za eventualne nove nerede koji bi mogli da se prošire i na druge gradove.

U ovom predgrađu, koje se nalazi u departmanu Seine Saint-Denis, dvoje maloljetnika su umrli od udara struje u transformatoru gdje su se sakrivali od policije 27. oktobra prošle godine.

Njihova smrt je bila povod za talas nereda koji se proširio narednih nedjelja predgrađima većih francuskih gradova.

U izvještaju se navodi i da je ''nasilje u predgrađima u porastu nakon ljetnog zatišja'' i iznosi se mogućnost novih nereda, ''ne više spontanih, već organizovanih protiv policije, jedne od posljednjih institucija koje su još prisutne u nekim predgrađima''.

RG predviđa ''oštrije sukobe'' u predgrađima u kojima je napetost bila naročito jaka posljednjih nedjelja, navodeći napade na policiju 19. septembra i 1. oktobra u okolini Pariza.

Francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie najstrože je osudila sinoćnje incidente okarakteriziravši ih kao pokušaje ubistva. Francuskim medijima ove sedmice odjeknule su donedavno povjerljive informacije o tome da su neprihvatljivi uvjeti zbog kojih je i prošle godine došlo do nereda još uvijek na snazi.

U prošlogodišnjim nemirima koji su trajali gotovo tri sedmice spaljeno je oko 9 hiljada automobila, a tokom jučerašnjeg incidenta - prema izjavama svjedoka, huligani su autobuse posuli zapaljivom tekućinom. Tokom incidenata niko nije ozlijeđen.