Svijet
0

Novi sukobi stanovnika Napulja i vatrogasaca zbog smeća

FENA
U Napulju je došlo do nove "krize đubriva" jer su stanovnici tog grada na jugu Italije kamenicama spriječili vatrogasce da ugase gomile otpadaka koje su oni vatrom htjeli da unište.

Vatrogasci su u noći između petka i subote uspeli da ugase oko 100 velikih vatri koje su ljudi u Napulju napravili od gomila neodnesenog smeća da bi spriječili eventualnu pojavu neke zaraze, javile su svjetske agencije.

U subotu je ugašeno još oko 30 vatri, ali desetak je ostalo da gori pošto su građani napali vatrogasce kamenicama i aparatima za gašenje požara.

Čak je policija morala da intervenira i spase vatrogasce od razbješnjelih stanovnika.

Milionski Napulj već godinama muči problem odnošenja smeća, a prethodna kriza izbila je u decembru.

Tada su ulice Napulja bile zatrpane smećem jer su smetljari prestali da odvoze otpatke sa gradskih ulica pošto su deponije bile prepune, a stanovništvo nije dozvoljavalo otvaranje novih deponija u blizini grada jer bi to moglo loše da utiče na njihovo zdravlje.

Lokalne vlasti optužuju mafiju da je umješana u ovu krizu zbog želje da kontrolira veoma profitabilnu oblast skladištenja i obrade smeća.

Novi italijanski premijer, desničarski populista Silvio Berluskoni, obećao je da će problem smeća u Napulju biti tema prvog ministarskog sastanka njegove nastupajuće vlade.