Iran
0

Novi sukobi s policijom u Teheranu

FENA
Foto: AFP/FARS/File
Foto: AFP/FARS/File
U izvještajima koji stižu iz Teherana govori se o novim sukobima posebnih jedinica policije za razbijanje protesta. Očevici kažu da je policija upotrebila pendreke i suzavac kako bi rastjerala oko 200 demonstranata. Vijest o sukobu nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, javio je u četvrtak BBC.

I vlada i opozicija su, međutim, u srijedu ponovili da neće popustiti u sporu oko reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.

Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamenei je izjavio da iranske vlasti, kako se izrazio, ni po koju cijenu neće popustiti pod pritiskom u vezi sa spornim predsjedničkim izborima.

Dodao je da je insistirao i da će i dalje insistirati na primjeni izbornog zakona. U međuvremenu, Mir Hussein Musavi - opozicioni lider koji je na predsjedničkim izborima osvojio drugo mjesto, iza Mahmuda Ahmadinejada, izložen je sve većem pritisku da prihvati rezultat izbora.

Dopisnik BBC-a u Teheranu javlja da konzervativni mediji pozivaju da Musavi bude kažnjen, optužujući ga za podstrekivanje nasilja na ulicama, vrijeđanje visokih zvaničnika i saradnju sa stranim silama.

Sjedinjene Države su saopćile da povlače poziv iranskim diplomatama da prisustvuju proslavi američkog Dana nezavisnosti 4. jula.

Poziv je upućen u okviru nastojanja Washingtona da podstakne diplomatsku komunikaciju s iranskom stranom poslije skoro tri decenije bez skoro bilo kakvih međusobnih kontakata.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs je rekao da Iranci ionako nisu odgovorili na poziv koji im je bio upućen.

Dopisnik BBC-a u Stete departmentu kaže da je ovo prvi konkretni potez koji je Obamina administracija povukla izražavajući protest zbog nasilnog gušenja demonstracija u Iranu.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je po prvi put osudio nasilje iranskih vlasti nad demonstrantima koji osporavaju rezultat predsjedničkih izbora. U do sada najoštrije intoniranom komentaru stanja u Iranu, Obama je rekao da svijet žali za gubitkom "nevinih života" i da je "užasnut i bijesan" zbog prijetnji, prebijanja i hapšenja koje gleda.

Predsjednik SAD-a je ponašanje iranskih vlasti nazvao nepravednim i odlučno je odbacio optužbe o stranom miješanju u iranske unutarnje stvari.

Američki predsjednik je rekao da poštuje suverenitet Irana i naglasio da iranski narod treba da bude taj koji će imati posljednju riječ u pogledu postupaka iranskih vlasti.

Dodao je da SAD imaju svoje nacionalne interese koje će i štititi.

Jedan od trojice poraženih kandidata na predsjedničkim izborima, bivši član Čuvara revolucije Mosen Rezai, koji je prema zvaničnim rezultatima bio treći po broju glasova, odlučio je da povuče svoju žalbu na izborni rezultat.

Rekao je da je njegova dužnost da pomogne u kontrolisanju sigurnosti i političke situacije koji su, kako je naglasio, važniji od izbora.

Druga dva kandidata i dalje zahtijevaju da izborna pobjeda Ahmadinejada bude poništena.

Iranski državni mediji javili su u utorak da je vrhovni vođa te zemlje, ajatolah Hamnei, pristao da produži rok za prijem izbornih žalbi za pet dana.

Vijeće čuvara islamske revolucije, uticajno tijelo koje nadzire primjenu Ustava, saopćilo je da će to pomoći u uklanjanju bilo kakvih nejasnoća u vezi s predsjedničkim izborima.

Vijeće čuvara je ranije potvrdio da je bilo nepravilnosti tokom glasanja ali da one nisu uticale na pobjedu Mahmuda Ahmadinejada, što opozicioni kandidati negiraju i traže ponavljanje izbora u cijelini zbog navodne krađe glasova.

Opozicija je dan poslije glasanja počela seriju protesta širom Irana, a do sada je u sukobima demonstranata policije i naoružanih grupa bliskih vlastima, prema zvaničnim podacima, poginulo 17 osoba.

Iz Irana je javljeno u utorak i da je zabranjen dalji nastup u državnom timu četvorici igrača nacionalne fudbalske reprezentacije.

Oni su nosili zelene trake oko ručnog zgloba u znak podrške protestima u zemlji posle izbora od 12. juna.

List Iran Daily, blizak vladi u Teheranu, piše da su četiri od šest fudbalera koji su nosili pomenute zelene trake na jednoj utakmici protiv Južne Koreje u gostima odlučila da prekinu sportske karijere.