{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Novi sukob Palestinaca i izraelskih vojnika

S
SRNA
25.2.2012. u 20:35
0
4
Novi sukob Palestinaca i izraelskih vojnika
0
Novi sukob Palestinaca i izraelskih vojnika
Foto: Arhiv
Izraelski vojnici ispalili su danas suzavac i gumene metke na Palestince koji su ih gađali kamenjem i zapaljivim bombama na Zapadnoj obali, poslije sahranjivanja demonstranta koji je poginuo jučer.
Oko 40 Palestinaca primilo je ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca i povreda od gumenih metaka tokom okršaja sa vojnicima u mjestu Al Ram, između Jerusalima i Ramale, rekli su palestinski medicinski izvori. Portparol izraelske armije izjavio je da su vojnici koristili gumene metke, suzavac i šok-bombe da bi rastjerali demonstrante koji su palili gume.

Stotine ljudi prisustvovale su sahrani 23-godišnjeg Talata Ramije, koji je preminuo poslije ranjavanja u jučerašnjem okršaju sa izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali. Izraelski policijski zvaničnik rekao je da su najnovije tenzije izazvane pozivima na web-stranici izraelskih ultranacionalista da muslimani budu potisnuti sa najnemirnije vjerske lokacije u Jerusalimu, koju poštuju obje religije.

"Upućen je opasan poziv na uništavanje džamija na Brdu hrama i čišćenje ovog područja od muslimana. Čovjek koji je odgovoran za ovaj poziv je na ispitivanju, a web-stranica više nije aktivna", rekao je komandir jerusalimske policije Niso Šaham.

Jevreji poštuju svetost Brda hrama jer je na tom mjestu bio izgrađen njihov biblijski hram koji su rimske trupe uništile u prvom vijeku. Ostatak tog objekta je Zapadni zid, koji je postao važno svetilište. Za muslimane, koji su zauzeli Jerusalim od Vizantije u sedmom vijeku, ovo mjesto je sveto jer je sa njega poslanik Muhamed krenuo u svoje noćno putovanje u raj.

Ramija je prvi Palestinac koji je izgubio život u okršaju sa izraelskim snagama poslije nekoliko mjeseci relativnog mira. Mirovni proces između dvije strane je u zastoju od kraja 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: