Pregovori Rusije i SAD-a
0

Novi START biće spreman za nekoliko sedmica

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski i američki pregovarači najvjerovatnije će za nekoliko sedmica usaglasiti stavove o novom Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START), izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Igor Ljakin-Frolov.

Premac njegovim riječima, produktivni sastanci koji su tokom protekle sedmice održani između američkih i ruskih kolega doveli su strane blizu sporazuma o nasljedniku START-a, čiji je mandat istekao u decembru.

"Razgovori su bili uspješni i kao rezultat toga nadamo se  da će pregovaračim biti potrebno samo nekoliko sedmica da usaglase dokument", rekao je Ljakin-Frolov.

Postizanje novog START-a ključni je element u naporima američkog predsjednika Baraka Obame za oporavak odnosa sa Rusijom koji su na najnižem nivou od okončanja Hladnog rata nakon sukoba Moskve sa Gruzijom u avgustu 2008. godine.

Poslije neuspjeha da postignu novi START prije isteka mandata starog tokom proteklog mjeseca dvije strane su izrazile nadu da će potpisati sporrazum prije održavanja konferencije o neširenju nuklearnog naoružanja krajem aprila.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je tokom vikenda da je 95 odsto START-a dogovoreno dok su i američki zvaničnici izrazili uvjerenje da bi sporazum mogao biti okončan za nekoliko sedmica.