SAD i Rusija
0

Novi sporazum "Start" do kraja godine?

FENA
Sjedinjene Države i Rusija složile su se oko nastavka razgovora o zamjeni Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom pod skraćenicom START 1, koji ističe u decembru ove godine.

Odluka o otpočinjanju razgovora za zamjenu sporazuma START 1 postignuta je tokom direktnog sastanka američkog i ruskog predsjednika na marginama ekonomskog samita G-20 održanog u Londonu.

Samo dva dana kasnije, u govoru u Pragu, američki predsjednik Barack Obama je rekao da će njegova administracija poduzeti konkretne korake prema svijetu bez nuklearnog oružja, izvještava VoA.

"Kako bismo smanjili broj bojevih glava i uskladištenog oružja, pregovarat ćemo s Rusijom još ove godine o novom sporazumu usmjerenom na smanjenje strateškog oružja. Predsjednik Medvedev i ja otpočeli smo taj proces u Londonu i želimo da se do novog sporazuma dođe do kraja godine, sporazuma koji je pravno obavezan i dovoljno poduzetan. Taj će sporazum biti temelj za buduća smanjenja oružja, a mi ćemo tražiti da u to bude uključeno sve oružje", rekao je Obama.

Pregovori oko sporazuma START 1 vodili su se 1980-tih, a potpisali su ga 1991. godine tadašnji američki predsjednik George Herbert Bush i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov. Sporazum je stupio na snagu 1994.godine.

START1, dokument na više od hiljadu stranica, jedan je od najkompleksnijih sporazuma u povijesti, a odnosio se na smanjenje nuklearnog oružja.

"Sporazum je limitirao broj sredstava koja mogu ponijeti nuklearno oružje, uključujući dalekometne bombardere i interkontinentalne balističke rakete na podmornicama i na zemlji. Isto tako, određuje gornju granicu u broju bojevih glava koje mogu biti razmještene na spomenutim sustavima. Tim sporazumom dozvoljeno je najviše šest hiljada bojevih glava te hiljadu i 600 sustava za prijenos strateškog nuklearnog oružja", kaže profesor sa Sveučilišta Minnesota Steve Andreasen, nekadašnji stručnjak za kontrolu oružja pri Nacionalnom vijeću za sigurnost.

Sporazum START 1 također je uspostavio strog i jako nametljiv proces provjere.

"Ključne mjere zahtijevale su inspekciju ekipa kako bi se osiguralo jesu li strane poštovale dogovoreno u vezi s brojem bojevih glava. Sporazumom je utvrđeno da neki američki bombarderi, uključujući sve bombardere B-1, ne smiju više nositi nuklearno oružje. Mi nastavljamo kontrolirati proizvodnju ruskih pokretnih raketa kako bismo se uvjerili da tokom proizvodnje mobilnih interkontinentalnih balističkih projektila SS-27, u tajnosti ne proizvode rakete SS-20, čija je proizvodnja zabranjena još u vrijeme predsjednika Ronalda Reagana. Postoji veliki broj mjera kojima vlade dvije zemlje dobivaju jamstva da druga strana poštuje odredbe sporazuma", opisuje neke od tih mjera Frank Miller, koji je kao i Andreasen bio stručnjak za kontrolu oružja pri Nacionalnom vijeću za sigurnost.

Washington i Moskva su se pridržavali odredbi iz STARTA 1, međutim, važenje tog sporazuma ističe 5. decembra.

U nekoliko proteklih godina ruski i američki dužnosnici su pokušavali postići novi dogovor nakon isteka START-a 1, ali bez većeg napretka. Stručnjaci kažu da je sada, nakon susreta Obama - Medvedev, došlo do novog poticaja u pogledu postizanja sporazuma. Oni ističu da će dvije strane pregovarati oko dodatnog smanjenja nuklearnog oružja te oko stavki za provjeru. No, hoće li se dogovoriti do roka u decembru?

"Ukoliko predsjednici obiju zemalja daju instrukcije svojim pregovaračima da ne dopuste da male stvari ometaju pregovore, te ukoliko predsjednici nastave provjeravati što njihovi pregovarači rade, jasno je da je odgovor – da", kaže Frank Miller.

Steve Andreasen, također, vjeruje da sporazum može biti postignut do decembra: "Kada to kažem onda treba znati da je važno pokušati učiniti nešto kako bi se dobilo na vremenu – što podrazumijeva da američki Senat i ruska Duma odobre sve što predsjednici i pregovarači čine – prije nego istekne START 1 u decembru. Republikanski senator Richard Lugar je rekao da bi se to trebalo dogoditi u augustu. Dakle, vremena je malo."

Predsjednici Obama i Medvedev su pregovaračima naložili da ih o toku pregovora izvijeste do jula kada se očekuje da će Obama posjetiti Moskvu.