{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi sporazum "Start" do kraja godine?

F
12.4.2009. u 17:28
0
0
Novi sporazum "Start" do kraja godine?
0
Novi sporazum "Start" do kraja godine?
Sjedinjene Države i Rusija složile su se oko nastavka razgovora o zamjeni Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom pod skraćenicom START 1, koji ističe u decembru ove godine.
Odluka o otpočinjanju razgovora za zamjenu sporazuma START 1 postignuta je tokom direktnog sastanka američkog i ruskog predsjednika na marginama ekonomskog samita G-20 održanog u Londonu.

Samo dva dana kasnije, u govoru u Pragu, američki predsjednik Barack Obama je rekao da će njegova administracija poduzeti konkretne korake prema svijetu bez nuklearnog oružja, izvještava VoA.

"Kako bismo smanjili broj bojevih glava i uskladištenog oružja, pregovarat ćemo s Rusijom još ove godine o novom sporazumu usmjerenom na smanjenje strateškog oružja. Predsjednik Medvedev i ja otpočeli smo taj proces u Londonu i želimo da se do novog sporazuma dođe do kraja godine, sporazuma koji je pravno obavezan i dovoljno poduzetan. Taj će sporazum biti temelj za buduća smanjenja oružja, a mi ćemo tražiti da u to bude uključeno sve oružje", rekao je Obama.

Pregovori oko sporazuma START 1 vodili su se 1980-tih, a potpisali su ga 1991. godine tadašnji američki predsjednik George Herbert Bush i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov. Sporazum je stupio na snagu 1994.godine.

START1, dokument na više od hiljadu stranica, jedan je od najkompleksnijih sporazuma u povijesti, a odnosio se na smanjenje nuklearnog oružja.

"Sporazum je limitirao broj sredstava koja mogu ponijeti nuklearno oružje, uključujući dalekometne bombardere i interkontinentalne balističke rakete na podmornicama i na zemlji. Isto tako, određuje gornju granicu u broju bojevih glava koje mogu biti razmještene na spomenutim sustavima. Tim sporazumom dozvoljeno je najviše šest hiljada bojevih glava te hiljadu i 600 sustava za prijenos strateškog nuklearnog oružja", kaže profesor sa Sveučilišta Minnesota Steve Andreasen, nekadašnji stručnjak za kontrolu oružja pri Nacionalnom vijeću za sigurnost.

Sporazum START 1 također je uspostavio strog i jako nametljiv proces provjere.

"Ključne mjere zahtijevale su inspekciju ekipa kako bi se osiguralo jesu li strane poštovale dogovoreno u vezi s brojem bojevih glava. Sporazumom je utvrđeno da neki američki bombarderi, uključujući sve bombardere B-1, ne smiju više nositi nuklearno oružje. Mi nastavljamo kontrolirati proizvodnju ruskih pokretnih raketa kako bismo se uvjerili da tokom proizvodnje mobilnih interkontinentalnih balističkih projektila SS-27, u tajnosti ne proizvode rakete SS-20, čija je proizvodnja zabranjena još u vrijeme predsjednika Ronalda Reagana. Postoji veliki broj mjera kojima vlade dvije zemlje dobivaju jamstva da druga strana poštuje odredbe sporazuma", opisuje neke od tih mjera Frank Miller, koji je kao i Andreasen bio stručnjak za kontrolu oružja pri Nacionalnom vijeću za sigurnost.

Washington i Moskva su se pridržavali odredbi iz STARTA 1, međutim, važenje tog sporazuma ističe 5. decembra.

U nekoliko proteklih godina ruski i američki dužnosnici su pokušavali postići novi dogovor nakon isteka START-a 1, ali bez većeg napretka. Stručnjaci kažu da je sada, nakon susreta Obama - Medvedev, došlo do novog poticaja u pogledu postizanja sporazuma. Oni ističu da će dvije strane pregovarati oko dodatnog smanjenja nuklearnog oružja te oko stavki za provjeru. No, hoće li se dogovoriti do roka u decembru?

"Ukoliko predsjednici obiju zemalja daju instrukcije svojim pregovaračima da ne dopuste da male stvari ometaju pregovore, te ukoliko predsjednici nastave provjeravati što njihovi pregovarači rade, jasno je da je odgovor – da", kaže Frank Miller.

Steve Andreasen, također, vjeruje da sporazum može biti postignut do decembra: "Kada to kažem onda treba znati da je važno pokušati učiniti nešto kako bi se dobilo na vremenu – što podrazumijeva da američki Senat i ruska Duma odobre sve što predsjednici i pregovarači čine – prije nego istekne START 1 u decembru. Republikanski senator Richard Lugar je rekao da bi se to trebalo dogoditi u augustu. Dakle, vremena je malo."

Predsjednici Obama i Medvedev su pregovaračima naložili da ih o toku pregovora izvijeste do jula kada se očekuje da će Obama posjetiti Moskvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: