Grčka
0

Novi šok - ministri u recesiji zarađuju 150.000 eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Građane Grčke pogodio je novi šok. Saznali su kako su im ministri milionaši, uprkos činjenici da se zemlja raspada zbog dugova.

Grčki dnevni listovi redom prenose kako više ministara tamošnje vlade zarađuju preko 150 hiljada eura godišnje, dok su se plaće radnika istovremeno rezale za 20-30 posto, prilikom uvođenja mjera štednje, prenosi agencija AP.

  • Ljudi su bijesni i ogorčeni te žele da oni u Vladi svojim primjerom štednje uvjere građane da smo u teškim vremenima, da moramo stegnuti pojas. Oni to ipak prvi moraju učiniti, rekao je Vassilis Botskakos, stanovnik Atine.

Ipak, za ekonomskog analitičara Vagelisa Agapitosa, rezanje ministarskih plaća osim "psihološkog efekta", nema neki veći značaj.

  • Samo duboka restruktura unutar državnog sektora može dugoročno Grčku izvesti u mirnije finansijske vode, smatra Agapitos.

Grčka se nakon gotovo ruba bankrota u maju ove godine, trenutno nalazi u dubokoj recesiji i pokušavaju srediti svoje vanjske dugove, u čemu im je trogodišnjim zajmom od 110 milijardi eura pomogla i Evropska unija.

MMF je nedavno objavio kako je Grčka od uvođenja mjera štednje počela pokazivati znakove oporavka. Grčki ministar financija George Papaconstatinou, izjavio je prošle sedmice kako bi recesija u Grčkoj mogla biti znatno manje dramatična od predviđene za ovu godinu. Izrazio je i nadu kako Grčka ekonomija neće doživjeti pad veći od četiri posto, koliko je predviđeno planom izlaza iz recesije.