Svijet
0

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK / Novi snimak pokolja u Najrobiju: Teroristi hladnokrvno ubijali ljude

Klix.ba
Novi snimci sa nadzornih kamera u tržnom centru u Najrobiju pokazuju nevjerovatnu brutalnost napadača koji su hladnokrvno ubijali nedužne ljude.

Snimak koji je objavio CNN načinjen je tokom prvog od četiri dana opsade, tokom koje je ubijeno 67 osoba.

Podsjetimo, članovi terorističke grupe Al Šabab ušli su u tržni centar u Najrobiju, bacali bombe i nasumice pucali po ljudima.

Žene, djeca, muškarci - svi pokušavaju pobjeći od smrtonosnog oružja i hladnokrvnih ubica te u tržnom centru vlada haos. Kako je prikazano na snimku, teroristi ulaze u jednu radnju tržnog centra te bez razmišljanja pucaju u jednog muškarca koji se pokušavao sakriti pod stol. Ranjen, pokušava se podići i pobjeći, ali jedan od napadača se vraća na mjesto zločina i ispaljuje smrtonosni hitac u muškarca.

Teroristi koji su sijali strah i ubijali nedužne ljude ponašali su se nevjerovatno hladnokrvno tokom opsade, razgovarali su na telefon i molili se.

Norveška policija saopćila je da ispituje svog državljanina porijeklom iz Somalije, 23-godišnjeg Hasana Abdi Dhuhulova, zbog mogućeg učešća u napadu u tržnom centru.

Norveška obavještajna agencija PST je prošle sedmice saopćila da je poslala svoje agente u Keniju da istraže navode prema kojima je u napadu na tržni centar, koji je započeo 21. septembra i trajao četiri dana, učestvovao i jedan norveški građanin.

Još nije saopćeno koliko je militanata učestvovalo u napadu.

Kenijska policija je prvo procijenila da je u robnoj kući bilo deset do 15 napadača, ali su snimci nadzornih kamera koje su do danas objavile kenijske vlasti pokazale samo četiri muškarca s oružjem.

Norveški stručnjak za bezbednost i islam Stig Hansen je izjavio kako nije iznenađen što je za učešće u napadu u Keniji osumnjičen jedan državljanin Norveške. On je iznio procjenu kako je 20 do 30 Norvežana otišlo u Somaliju da se pridruže militantnoj organizaciji povezanoj s Al Kaidom, al-Šahab, koja je preuzela odgovornost za napad u Keniji.