Svijet
0

Novi snimak drugog čovjeka Al-Qaide Zavahirija

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Drugi čovjek međunarodne terorističke mreže Al-Qaide, Ajman al-Zavahiri, pojavio se na video-snimku objavljenom u petak uvečer na internetu, drugi put otkako je javljeno da je ubijen ili ranjen prošlog mjeseca u Pakistanu.

Na snimku, objavljenom na jednom websiteu koji često koristi Al-Qaida, vidi se Zavahiri, u bijeloj odjeći, s bijelim turbanom na glavi, kako stoji ispred zelene pozadine i hvali Abu Kalaba al-Masrija i još troje ekstremista ubijenih u pograničnoj oblasti u Pakistanu prošlog mjeseca.

Taj video zapis, za koji se ne zna kada je napravljen, drugi je audio ili video snimak Zavahirija objavljen na internetu otkada je javljeno da je ubijen ili ranjen u američkom raketnom napadu u regionu Južni Vaziristan, podsjeća Reuters.

Ranije ovog mjeseca, na audio-traci na engleskom jeziku, muški glas, pripisan Zavahriju, kritizira pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa. Taj snimak je dostavljen redakciji prvog kanala pakistanske televizije ARY.

Američka televizijska mreža CBS javila je početkom augusta da je u jednom presretnutom pismu pakistanski talibanski lider Bajtula Mehsud tražio da se pošalje ljekarska pomoć ranjenom Zavahriju.

Mjesto skrivanja Zavahirija i lidera Al-Qaide Osame bin Ladena nije poznato još otkako su američke snage pokrenule lov na njih u Afganistanu poslije terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, prenio je Tanjug.