Južni Pacifik
0

Novi snažan potres, nema upozorenja na cunami

SRNA
Snažan zemljotres jačine šest stepeni Rihterove skale registrovan je danas na arhipelagu Vanuatu u južnom Pacifiku, saopštio Američki institut za geofiziku dan nakon zemljotresa jačine 7,6 stpeni Rihterove skale.

Novi potres registrovan je u 2.35 sati po lokalnom vremenu na dubini od 41 kilometara, a 75 kilometara od glavnog grada Port Vile, navodi Institut.

Za sada nije izdato upozorenje o mogućoj pojavi cunamija.

Snažan zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale registrovan je juče na arhipelagu Vanuatu u južnom Pacifiku, saopštila je autstralijska seizmološka služba. 

"Talas od 23 centrimetra izmjeren je u Port Vili, kao posljedica zemljotresa", naveo je juče američki centar za praćenje pojave cunamija u Pacifika, koji je upozorio na moguću pojavu većih talasa.

Jučerašnji zemljotres registrovan je na dubini od 60 kilometara i to na oko 40 kilometara od glavnog ostrva Etafe, saopštila je australijska seizmološka služba. U potresu nije bilo povrijeđenih a ni značajnija materijalna šteta. 

Arhipelag Vanuatu se nalazi u vatrenom prstenu Pacifika, na više tektonskih ploča, te su redovne seizmološke aktivnosti.