Svijet
0

Novi Sad: Polemika nakon sukoba neonacista i antifašista

FENA
Većina privedenih članova neonacističke skupine "Nacionalni stroj", koji su u nedjelju napali sudionike antifašističke povorke u Novom Sadu, puštena je kućama, javili su u utorak vojvođanski mediji.

Njihov vođa Goran Davidović upućen je na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne zbog ranijih prijestupa, a još trojica "strojevaca" bit će kažnjena zatvorom u trajanju od 10 do 25 dana.

Protiv svih privedenih članova novosadske neonacističke skupine podnijete su kaznene prijave zbog remećenja javnog reda i mira.

Privođenje i kažnjavanje članova "Nacionalnog stroja", te ozljeđivanje nekoliko građana i policajaca konačna je bilanca sukoba pristaša antifašizma i neonacizma u Srbiji, u nedjelju u Novom Sadu.

Dva dana poslije, ti su događaji i dalje najvažnija politička tema u Vojvodini i Srbiji, kao i razlog za spor suorganizatora antifašističkog okupljanja- Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

DSS drži da je okupljanje neonacista trebalo ignorirati jer su malobrojni i beznačajni a da se LSV ponio "ekstremistički" i da tu stranku treba zabraniti.

LSV pak oštro kritizira Koštunicu zbog blagonaklonosti prema nacionalističkim pokretima te ocjenjuje da se u Srbiji stvara pogodno tlo za rad i postojanje neonacističkih i klerofašističkih organizacija.

Rasprava o tome prenijela se i u Skupštinu Srbije koja je zbog toga morala više puta biti prekinuta.

Do okupljanja i kasnije sukoba antifašista i članova neonacističke skupine u Novom Sadu došlo je zbog najave vođe "Nacionalnog stroja" da će pristaše tog pokreta marširati gradom uz geslo "Za jedinstvo Srbije".

Premda je policija takvu akciju zabranila članovi "Nacionalnog stroja" ipak su se okupili u središtu Novog Sada.

Zbog jačanja aktivnosti takvih organizacija, nekoliko nevladinih udruga, stranaka i uglednih pojedinaca u Vojvodini organizirali su mirnu prosvjednu šetnju "Stop fašizmu", a potom je došlo do sukoba dviju suprotstavljenih skupina.