Svijet
0

Novi rok otmičara za američkog taoca

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Malo poznata ekstremistička grupa koja drži u zatočeništvu radnika UN-a, Amerikanca Johna Soleckog, zaprijetila je da će ubiti taoca u roku od četiri dana ukoliko njeni zahtjevi ne budu ispunjeni.

Ujedinjeni front za oslobođenje Baluchistana (BLUF) postavio je taj rok u pismu, dostavljenom kasno sinoć lokalnoj novinskoj agenciji u gradu Quetta na jugozapadu Pakistana, prenio je Reuters.

Solecki (49), čelnik kancelarije UNHCR-a u provinciji Baluchistan, otet je 2. februara u gradu Quetta kada su naoružani ljudi napali njegovo vozilo i ubili vozača.

"Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, ubićemo ga, a za to će biti odgovorne državne agencije", navedeno je u pismu BLUF-a.

Grupa je u poruci zatražila oslobađanje 1.109 nestalih ljudi, za koje tvrdi da su u rukama pakistanskih sigurnosnih agencija.

BLUF je još ranije zaprijetio da će ubiti Soleckog ako iz pakistanskih zatvora ne bude oslobođena 141 žena, ne budu objavljene informacije o oko 6.000 nestalih osoba i pitanje nezavisnosti Baluchistana ne bude riješeno u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Baluchistan, najveća, ali i najsiromašnija od četiri pakistanske pokrajine, graniči se s Afganistanom. Separatisti se već decenijama bore za nezavisnost pokrajine, ali su sukobi uglavnom bili niskog intenziteta.