Odluka suda
9

Novi protesti u Kataloniji: Separatističke političare čeka najmanje 15 godina zatvora

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Kataloniji su jučer počeli prvi protesti protiv osuđujućih presuda za dvanaestero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti od Španije uprkos zabrani Ustavnog suda.

Nekoliko stotina osoba ušlo je na željezničku stanicu Sants u Barceloni. Sjeli su na hodnik i blokirali prolaz putnicima uz poruke "Sloboda političkim zatvorenicima" i "Ulice će uvijek biti naše".

Katalonska policija morala je neke od njih iznijeti sa stanice, jer su odbijali izaći. Većina demonstranata dobrovoljno je napustila jedno od najfrekventnijih mjesta u gradu.

U Kataloniju su poslane dodatne policijske snage koje bi naredne sedmice trebale osiguravati javni red i mir usljed najavljenih protesta u pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Željezne barijere postavljene su ispred katalonskog parlamenta u Barceloni kako bi se spriječilo njegovo eventualno zauzimanje, ali i ispred ostalih institucija poput ureda španske vlade.

Vrhovni sud će objaviti osuđujuće presude do maksimalno 15 godina zatvora za političare koji su prije dvije godine organizirali referendum, nakon čega su proglasili "Republiku Kataloniju". Optuženi su za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma.

Državni advokati tražili su za prvoooptuženog - bivšeg potpredsjednika katalonske vlade Oriola Junquerasa zatvorsku kaznu od 25 godina, no kako su suci odbacili optužbu za pobunu, koja implicira nasilje, mogao bi biti kaženjen i 10-15 godina zatvora. On se nalazi u zatvoru, a tokom suđenja koje je započelo u februaru rekao je da nije učinio ništa protuzakonito.

Španska vlada je ranije poručila da je Španija pravna država u kojoj su odvojene izvršna i sudska vlast te da tamo ne postoje "politički zatvorenici", već "zatvoreni političari" koji su prekršili zakon.

"Niko u Španiji nije zatvoren zbog svojih ideja. Da je tako, Španija ne bi zaslužila biti u EU. U Španiji se vodi pravni postupak protiv osoba čije je djelovanje bilo suprotno zakonu. Pokušali su održati nezakoniti referendum, jednostrano proglasili nezavisnost i time prekršili statut autonomije Katalonije", rekao je Borrell, član vladajuće Španske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je žalbu gotovo 90 bivših i sadašnjih katalonskih zastupnika koji su tvrdili da su im blokiranjem jedne sjednice, tokom krizne situacije u Kataloniji, bila prekršena prava.