Svijet
0

Novi protesti Tibetanaca u Nepalu

FENA
Nepalska policija rasturila je u ponedjeljak u prijestolnici Katmanduu antikineski protest nekoliko stotina Tibetanaca i uhapsila ih oko 250, u posljednjem u nizu skoro svakodnevnih protesta koje organiziraju Tibetanci izbjegli u Nepal.

Svjedoci sukobljavanja Tibetanaca s nepalskom policijom prenijeli su da je nekoliko demonstranata povrijeđeno, dok je policija saopćila da je hapšenje prošlo bez ikakvih incidenata.

Policija je reagirala u trenutku kad su demonstranti odlučili da krenu u protestni marš ka uredu Ujedinjenih nacija u Nepalu.

Ujedinjene nacije su prošle sedmice od nepalske vlade zatražile da dopuste mirno okupljanje izbjeglih Tibetanaca i ne sputavaju njihovo pravo na slobodu govora, prenosi Reuters podsjećajući da Tibetancima u Nepalu nije dozvoljeno političko organiziranje.

Procjenjuje se da je više od 20.000 Tibetanaca pobjeglo u Nepal nakon što je 1959. godine ugušena tibetanske pobuna protiv kineske vlasti.

Val mirnih protesta u tibetanskoj prijestonici Lhasi, koji su izbili 10. marta povodom obilježavanja 49. godišnjice mirnog ustanka na Tibetu, za samo nekoliko dana pretvorio se u najžešće nemire u posljednjih 20 godina.

Otada su se antivladini protesti proširili na kineske provincije naseljene Tibetancima, za šta su kineske vlasti optužile Dajal-lamu.