Demonstracije protiv Putina
0

Novi protesti ruske opozicije zakazani za subotu

SRNA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vodeći ruski aktivisti opozicije, koji su nakratko pritvoreni nakon demonstracija protiv pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 4. marta, održaće još jedan protestni skup u subotu, rekao je organizator protesta novinar Sergej Parhomenko.

Oko 20.000 ljudi, prema podacima opozicije, okupilo se juče na trgu Puškinskaja u centru Moskvu protestujući zbog pobjede Putina na izborima za koje vjeruju da se namješteni, navodi RIA Novosti.

Policija je ubrzo razbila proteste kada je oko 2 000 ljudi, uključujući aktiviste Alekseja Navalnog, Ilju Ponomarjova, Ilju Jašina i lidera opozicionog Fronta ljevičara Sergeja Udalcova, odbilo da napusti trg nakon protesta.

Lideri opozicije uhapšeni su a zatim oslobođeni u utorak ujutro.

Novi protesti zakazani su za 10. mart i biće u formi marša, rekao je Parhomenko, dodajući da je opozicija otkazala skupove prvobitno najavljene za 8. i 9. mart.

Gradske vlasti još nisu odobrile skup u subotu.

Policija je saopštila da je oko 250 ljudi privedeno u ponedjeljak, dok je Ponomarjov rekao da je privedeno 1 000 ljudi, uključujući desetine koji su pokušali da blokiraju ulicu Tverskaju, koja vodi ka Kremlju.