Svijet
0

Novi promašaj u potrazi za avionom, porodicama pušten snimak

Tanjug
Australijske vlasti su danas odbacile mogućnost da otkriveni materijal i hemikalije u Bengalskom zalivu potiču s nestalog malezijskog aviona MH370, Malaysia Airlinesa, javila je TV stanica "Skay news".

Kompanija za istraživanje okeana "Georezonans" saopćila je da je "detektirala elemente na okeanskom dnu koji odgovaraju materijalu Boinga 777".

"Otkrili smo hemijske elemente i materijal od koga se pravi Boeing 777 - to su aluminijum, titanijum, bakar, olovna legura i drugi materijali", rekao je predstavnik kompanije Pavel Kursa australijskom TV kanalu "Sedam".

Njegov kolega David Poup je, pak, umanjio značaj ovog "otkrića", riječima da kompanija ne tvrdi da je definitivno riječ o MH370, ali da je trag koji treba da se prati.

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein rekao je da će ova informacija biti analizirana, dok su australijske vlasti, iz čije luke Perth se koordinira međunarodnom potragom za nestalim avionom, odbacile mogućnost da otkriveni materijal potiče s Boeinga.

"Lokacija MH370 na koju ukazuje kompanija 'Georezonans' u Bengalskom zalivu ne nalazi se u zoni australijske potrage", izjavio je portparol australijskog Koordinacionog centra.

Zona potrage za avionom, koji je nestao 8. marta s 239 putnika i članova posade, prostire se na nekih 56.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana.

Malezijske vlasti su jučer, prvi put, omogućile porodicama kineskih putnika iz aviona da čuju posljednju audio poruku koju je posada MH370 uputila kontroli leta, prenosi britanski "Independent".

Na snimku, sa navodno posljednjim riječima iz kokpita aviona prije nego što se izgubio s radara, čuje se glas kontrolora u Kuala Lumpuru koji kaže: "Malezijski 370 kontaktira Ho Ši Min 120.9, laku noć".

Potom se čuje muški glas, kako se vjeruje nekog od posade, da odgovara sa : "Laku noć (od) malezijskog 370".

Zvaničnici su prenijeli prisutnima da kontrola leta više nije uspjela da uspostavi kontakt s avionom, a poslije 20 minuta od snimljenog razgovora malezijske zračne snage su na radaru uspjele da lociraju avion.

Vjeruje se da je do tog momenta avion već skrenuo s planiranog kursa u sjmeru ka Malajskom moreuzu.

Ovo je bio prvi u seriji planiranih sastanaka malezijskih zvaničnika s porodicama kineskih putnika u Pekingu.