Brexit
2

Novi problemi za Theresu May: Prije pregovora o trgovini procjenu moraju dati evropski poslanici

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska premijerka Theresa May suočava se sa još jednom potencijalnom preprekom u pregovorima o Brexitu pošto glavni pregovarač Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt upozorava da će se, prije bilo kakvih pregovora o trgovini, čuti i glasovi evropskih poslanika.

Guy Verhofstadt je istakao da će, uprkos tome što će Evropsko vijeće i glavni pregovarač EU Michel Barnier donijeti odluku o početku trgovinskih pregovora sa Velikom Britanijom, poslanici Evropskog parlamenta, takođe na jesen dati svoju procijenu putem rezolucije.

Independent ističe da je jasno da će, kako bi zadovoljili interese Evropskog parlamenta, britanski pregovarači tokom ljeta morati da naprave veliki napredak po pitanju prava evropskih državljana.

List napominje da, ukoliko to ne učine, onda će Guy Verhofstadt predložiti Evropskom vijeću da razgovori ne ulaze u drugu fazu - o budućem odnosu Londona sa EU.

Prema pisanju lista, Verhofstadtovi komentari su značajni jer je prethodno smatrano da će Michel Barnier na jesen sam predati izvještaj liderima EU o tome da li je postignut značajan napredak u razgovorima o Brexitu kako bi se moglo nastaviti sa trgovinskim pregovorima.