Istraga je u toku
71

Novi pretres Bidenove kuće: Trajalo je više od 12 sati, pronađeno još povjerljivih dokumenata

T. K.
Joe Biden se ukrcava u helikopter na posjedu Bijele Kuće (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden se ukrcava u helikopter na posjedu Bijele Kuće (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država pronašlo je još šest povjerljivih dokumenata tokom pretrage kuće predsjednika Joea Bidena u Delawareu.

Neki od materijala datirani su iz Bidenovog mandata u Senatu, gdje je predstavljao Delaware od 1973. do 2009., prema njegovom odvjetniku Bobu Baueru, izvijestio je Reuters. Drugi su bili iz njegova mandata potpredsjednika u Obaminoj administraciji.

Pretraga je trajala više od 12 sati, a Ministarstvo pravosuđa također je hvatalo bilješke koje je Biden osobno rukom pisao dok je bio potpredsjednik.

Prema Baueru, Biden je ponudio pristup svojoj kući kako bi omogućio da izvrše pretragu cijele prostorije u potrazi za potencijalnim potpredsjedničkim zapisima i potencijalnim povjerljivim materijalom.

Međutim, ni Biden ni njegova supruga nisu bili prisutni tokom pretrage. Ministarstvo pravosuđa unaprijed je koordiniralo istragu s Bidenovim odvjetnicima, a prisutni su bili i predsjednikovi lični i odvjetnici Bijele kuće.

Bidenovi odvjetnici otkrili su manje od desetak povjerljivih zapisa unutar ureda koji je nekada koristio nakon završetka svog mandata potpredsjednika i njegove privatne rezidencije.

Bauer u svojoj izjavi nije jasno naveo gdje su u kući Wilmingtonovih dokumenti pronađeni. Prethodno otkriveni povjerljivi dokumenti pronađeni su u garaži kuće i obližnjem skladišnom prostoru, prenosi Reuters.

Čini se da federalni istražitelji brzo kreću s istragom povjerljivih dokumenata pronađenih u predsjednikovom posjedu. Ranije ovog mjeseca, državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland imenovao je posebnog tužitelja koji će ispitati detaljno ovaj predmet.