Sve sam
73

Novi premijer Kukovih Otoka imenovao sebe na 17 funkcija u vladi

A. B.
Kukovi otoci, Ilustracija: Shutterstock
Kukovi otoci, Ilustracija: Shutterstock
Novi premijer Kukovih Otoka Mark Brown dodijelio je sebi 17 funkcija u vlastitoj vladi.

Brown je tako pored premijerske funkcije sebe imenovao za ministra vanjskih poslova, migracija, finansija, energetike i obnovljivih resursa, policije i telekomunikacija.

Također, između ostalog, odgovoran je i za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, penzionisanje i vanjske otoke zemlje. Brown je postavio sebe i za državnog tužioca.

Opoziciona liderka Tina Browne navela je da ovakva raspodjela znači da premijer nema povjerenja u vlastite ministre.

"Novi premijer je uzbuđen zbog potencijala svog kabineta, a onda je sebi dodijelio 17 funkcija. To je samo signal koliko ima povjerenja u kolege", istakla je Browne.

Još nije u potpunosti jasno zbog čega se Brown imenovao na ovoliki broj funkcija, međutim, postoji mogućnost da bi mogao prenijeti neke od svojih nadležnosti u narednim mjesecima, piše Business Insider.

Brown je od 1. oktobra došao na vlast nakon ostavke Henryja Pune koji je nakon gotovo decenije odstupio s vlasti kako bi se takmičio za mjesto generalnog sekretara Foruma pacifičkih otoka, odnosno, glavnog diplomate Tihog okeana.

Daleki Kukovi Otoci tokom cijele pandemije nisu zabilježili nijedan slučaj zaraze zbog ranog zatvaranja granica, a turizam je njihov primarni izvor zarade.

Kukovi Otoci su samoupravna autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji s Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za vanjsku politiku i odbranu.

Na Kukovim Otocima živi 17.000 stanovnika raspoređenih na 15 otoka.