Svijet
0

Novi pregovori o Kosovu od 12. do 23. februara u Beču

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nove konsultacije koje je Srbima i Albancima predložio izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari održat će se u Beču od 12. do 23. februara, izjavio je novinarima predstavnik Evropske unije za Kosovo Leopold Maurer.

Ahtisaari je objavio u petak u Beogradu da "namjerava pozvati obje strane na nove konsultacije". "Kompromis je značajan jer ću tek nakon toga finalizirati prijedlog za Vijeće sigurnosti UN-a", rekao je on na konferenciji za štampu.

Prema Maureru, koji predstavlja Evropsku komisiju pri Kontakt grupi o Kosovu, Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Velika Britanija i Rusija, nastavak bilateralnih razgovora održat će se u Beču 12. februara.

Ahtisaari će ponovo predstaviti svoje prijedloge strankama a dan nakon toga održat će konferenciju za štampu, dodao je on. Pregovori se završavaju 23. februara, precizirao je Maurer.

Nakon toga, rok za razmišljanje će trajati do 2. marta, sa završnom sjednicom toga dana, dodao je Maurer. Prema njegovim riječima, prijedlog statusa Kosova se dostavlja generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u martu, a potom se "oko aprila, maja očekuje rezolucija Vijeća sigurnosti".

Maurer je izjavio kako vjeruje da će Srbi ići u Beč radi prijedloga "konstruktivnih amandmana". Bilateralni razgovori u Beču, koji su trajali nekoliko mjeseci u 2006., o aspektima decentralizacije, ekonomije, kulturne zaštite, ustava, nisu omogućili nikakav napredak u pregovorima.