{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi predsjednik Tajvana ne odustaje od članstva u UN-u

F
FENA
23.3.2008. u 11:16
0
0
Novi predsjednik Tajvana ne odustaje od članstva u UN-u
0
Novi predsjednik Tajvana ne odustaje od članstva u UN-u
Foto: AP
Pobjednik na predsjedničkim izborima na Tajvanu Ma Ying-jeou izjavio je u nedjelju da će nastaviti borbu za članstvo te teritorije u Ujedinjenim nacijama, ali ne putem referenduma. "Priključenje UN-u je želja većine Tajvanaca, ali poslije jučerašnjeg neuspjeha referenduma o UN-u, po našem zakonu o referendumu, drugi ne možemo da održimo sljedeće tri godine", rekao je Ma na prvoj konferenciji za štampu za oko 500 stranih novinara poslije ubjedljive pobede na u subotu održanim izborima.
Ma iz Nacionalističke partije Kuomintang (KMT) je kazao da će u toj borbi za mjesto u UN-u koristiti fleksibilne načine kako bi isposlovao podršku za kandidaturu Tajvana u svjetskoj organizaciji.

Referendum o članstvu u UN-u održan je zajedno sa predsjedničkim izborima, ali mu je nedostajalo preko 2,3 miliona glasova da bi bio validan.

Neuspjeh referenduma donio je veliko olakšanje glavnom zaštitniku vlasti u Tajpeju, Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se snažno protivile tom glasanju, smatrajući da će pojačati tenzije između Tajvana i Kine.

Kina polaže pravo na otok od njegovog odvajanja poslije građanskog rata 1949., podsjetio je DPA.

Tajvan je pod nazivom Republika Kina, bio jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ali je iz najuticajnijeg tijela svjetske organizacije izbačen 1971. da bi tu bila primljena Kina.

Kampanju za ponovno članstvo u UN-u Tajvan je pokrenuto 1993., no zbog protivljenja Kine ona nije urodila plodom.

Prema izvještajima iz Tajpeja, tamošnje vlasti su prilikom organiziranja referenduma o pristupanju UN-u smatrale da će im pomoći, kako su procjenile, povoljnija međunarodna klima u pogledu prava naroda na samoopredjelenje i posebnu državu.

U prilog tome se na Tajvanu navodi i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, koju su podržale Sjedinjene Američke države i druge vodeće zapadne zemlje.

Tako je Wiliam Lo, generalni direktor Tajvanske alijanse Ujedinjenih nacija, grupe koja zagovara prijem u svjetsku organizaciju, ocijenio kako bi UN "trebalo da podrže Kosovo i prime ga za člana."

"Ukoliko UN odbije da prihvati Kosovo zbog protivljenja Rusije ili Kine tada krše osnovni princip tog tijela - pravo na jednako učešće i samoopredjeljenje", mišljenja je Lo.

Vlasti Tajvana su među prvima priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Tajvan, pak, zvanično priznaju samo 23 zemlje, uglavnom male države iz azijasko-pacifičkog regiona i po neka iz Afrike i Latinske Amerike, dok ostale imaju diplomatske odnose sa Kinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: