SAD
0

Novi predsjednik i prva dama na nizu balova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi američki predsjednik i prva dama imali su vrlo zaposlenu prvu večer njegovog mandata – čekalo ih je deset inauguracijskih balova.

Svoj prvi ples otplesali su na zabavi nazvanoj Washington Neighborhood Ball, uz pjesmu Beyonce, koja je izvela soul klasik Ette James "At Last“.

Za one koje to posebno zanima, kažimo da je prva dama bila odjevena u haljinu boje bjelokosti od svilenog šifona, ukrašenu Svarovski kristalićima i organdijem, kao i svilenim vezom.

Novi predsjednički par zasjenio je zvijezde kao što su Beyonce, Shakira, Denzel Washington i ostale slavne izvođače ili goste na balovima.

"Obama, obučen u crni smoking s bijelom kravatom, nježnim je pogledom pratio Michelle, u dugoj bijeloj haljini s cvjetnim uzorkom, 26-godišnjeg dizajnera Jasona Wua iz New Yorka", naveli su američki tabloidi.

Obama se kasnije prebacio u brži ritam dok su Shakira, Mary J. Blige, Faith Hill i Mariah Carey pjevali sa Stevie Wonderom njegovu "Sign, Sealed, Delivered", često izvođenu na Obaminim predizbornim skupovima.

Na svakom od 10 balova Obama je imao kraći istup. Tako se primjerice na balu njegovih saveznih država Illinoisa i Havaja, uzvanicima obratio na havajskom i čikaškom dijalektu, dok je na Balu mladih rekao da "budućnost drže u svojim rukama, ako zadrže energiju iz predizborne kampanje".

Kazao je kako mu punu ljudi prilazi i govori da su pred izbore bili skeptični, ali su im djeca rekla da trebaju glasovati za njega. "Novi naraštaj nadahnuo je prijašnji naraštaj. Tako se događaju promjene u Americi", rekao je Obama.

Bal Vrhovnog zapovjednika, održan u Nacionalnom muzeju graditeljstva, također je imao poseban Obamin pečat, jer na njega ove godine nisu pozvani samo generali nego i drugi vojnici, poglavito oni odlikovani za hrabrost na ratištu.

Potpredsjednik Joe Biden i supruga Jill, također su obišli svih 10 balova i zaplesali na njima, uz šale dosadašnjeg senatora znanog po predugim govorima, da ne zna plesati pa neka mu umjesto toga dopuste govoriti.

Usprkos smokinzIma, dugim haljinama i slavnim osobama, balovi su ove godine odrazili loše stanje gospodarstva. Redovi su bili dugi za ulazak u dvorane, dolazak do garderobe ili nužnika, a hrana se često svodila na povrće s hladnim umacima i kocke sira.

Gosti su negdje plaćali 75 dolara za ulaz, a pića su također morali plaćati - pivo 6 dolara, koktele 9 dolara i šampanjac 12 dolara.

Prije odlaska na balove Obama je s obitelji, iz ostakljene kabine postavljene na Sjevernom travnjaku Bijele kuće, gledao Inauguracijsku paradu, na kojoj je među 90 skupina koje su nastupile bila i limena glazba njegove gimnazije s Havaja - Punahou High School.

Svečana parada i balovi održani su nekoliko sati nakon što je Obama položio zakletvu kao 44. predsjednik SAD i prvi Amerikanac afričkog porijekla koji će voditi zemlju.

Na Nacionalnoj šetnici ispred Kongresa, inauguraciju je pratilo oko 1,5 miliona ljudi, što je najmasovniji skup u povijesti Washingtona.