Svijet
0

Novi pokušaj spašavanja teretnog broda, prije nego udari u francusku obalu

FENA
(Foto: EPA)
Teretni brod "Modern Express" koji se prije sedam dana počeo naginjati nakon čega je dan kasnije, 148 nautičkih milja od rta Ortegal u Galiciji u Biskajskom zalivu evakuirana njegova posada, pluta prema francuskoj obali, no još uvijek postoji nada da ga se otegli na sigurno prije nego udari u obalu jer je upravo počela nova akcija spašavanja, javlja u ponedjeljak BBC. Brod dug 164 metra koji je plovio pod panamskom zastavom trenutno je nagnut pod uglom između 40 i 50 stepeni.

Prema velikom nagnuću broda, koji prevozi 3.600 tona drva i građevinskih mašina, vidi se da i dalje prima vodu, navode francuske pomorske vlasti.

Trenutno se nalazi 60 milja (100 kilometara) od jugozapadne obale Francuske, između Bordeauxa i Biarritza.

Na brodu je i oko 300 tona goriva te su francuske vlasti poduzele mjere predostrožnosti u slučaju da brod udari u obalu.

Dosadašnji pokušaju da ga se otegli nisu uspjeli. U nedjelju je spasilačku akciju osujetilo loše vrijeme, ali upravo je počela nova operacija koju provodi holandska spasilačka kompanija SMIT Salvage koja bi brod trebala ukloniti s glavnog pomorskog puta. U slučaju novog neuspjeha, brod će udariti u francusku jugozapadnu obalu između ponedjeljka navečer i utorka ujutro jer više nema izgleda da ga se uspravi.

"Vjetar se smirio, na 15 do 20 čvorova, valovi još uvijek dostižu tri metra, no to su uvjeti koji dozvoljavaju intervenciju", saopćile su francuske pomorske vlasti.

"Modern Express", izgrađen 2001. kojim upravlja European RoRo Line, bio je na putu iz Gabona u Africi za luku Le Havre u Francuskoj. BBC podsjeća da je 2002. naftni tanker "Prestige" potonuo nedaleko od obale sjeverne Španije i tada je u more iscurilo 50.000 tona nafte, zagadivši više hiljada milja obale.