{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi plan za sirijske izbjeglice u EU: Hrvatska će morati da primi 3.200 ljudi?

3.9.2015. u 20:07
150
212
Novi plan za sirijske izbjeglice u EU: Hrvatska će morati da primi 3.200 ljudi?
150
Prema novom planu koji su napravili evropski moćnici, a do kojeg je navodno došao britanski Daily Mail, sirijske izbjeglice koje su stigle do Italije, Grčke i Mađarske će u određenom broju biti premještene u zemlje širom Evropske unije.


Zemlje Evropske unije trebale bi zbrinuti 160.000 sirijskih izbjeglica, a Daily Mail piše kako će najveći broj njih primiti Njemačka - 35.000, Francuska 26.000, a Španija 16.000.

Prema prijašnjim planovima, Republika Hrvatska je trebala zbrinuti manje od hiljadu ljudi, no ta je brojka sada povećana i Hrvati bi trebali zbrinuti 3.200 sirijskih izbjeglica.

Velika Britanija, uprkos tome što je jedna od najvećih i najbogatijih zemalja Evropske unije, je pak smislila opciju kako da se izvuče iz ovog plana koji je napravljen još u maju, a ukoliko to ne bude u mogućnosti da provede, primit će 17.000 izbjeglica.

Nakon što je na obalama Turske pronađeno tijelo mrtvog dječaka koji se utopio u pokušaju da sa porodicom dođe do Evropske unije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je optužio evropske lidere da su "Mediteran napravili grobnicom za izbjeglice".

On je kazao kako evropske zemlje "dijele grijehe za svaku izbjeglicu koja izgubi život pri pokušaju da pređe sa Bliskog istoka u Evropu."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: