Citirali sporni zakon
53

Novi napad na slobodu medija: Izrael oduzeo opremu Associated Pressa, optužili ih za podršku Al Jazeeri

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske sigurnosne agencije su oduzele opremu za snimanje novinskoj agenciji Associated Press u južnom dijelu ove države.

Kao obrazloženje pozvali su se na novi zakon o stranim medijima u Izraelu, koji kaže da institucije ove države mogu konfiskovati opremu svakoj medijskoj organizaciji koju smatraju sigurnosnom prijetnjom.

Također, izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi je optužio AP da je pružao usluge medijskoj kući Al Jazeera, koju je Izrael zabranio početkom ovog mjeseca.

U odgovoru Kahriju, potpredsjednica korporativnih komunikacija AP-a Lauren Easton je rekla da rad ove agencije nije razlog za oduzimanje opreme.

"Associated Press najoštrije osuđuje postupke izraelske vlade koja je ugasila naš dugogodišnji direktan prijenos prikaza iz Gaze i zaplijenila opremu AP-a. Gašenje nije bilo utemeljeno na sadržaju prijenosa, već na zloupotrebi izraelske vlade novog zakona o stranim emiterima", rekla je Easton.

Još je dodala kako poziva izraelske institucije da "odmah vrate opremu" AP-u kako bi mogli nastaviti svoj prijenos dešavanja iz Pojasa Gaze uživo.

"