Svijet
0

Novi napad na pakistansku vojsku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje pet vojnika je u petak poginulo, a još pet ih je ranjeno kada se islamski ekstremist zaletio vozilom punim eksploziva na vojni konvoj na sjeverozapadu Pakistana, saopćili su zvaničnici.

Napad je izveden na putu u blizini Miranshaha, glavnog grada plemenske regije Sjeverni Waziristan, koja graniči s Afganistanom, saopćio je neimenovani izvor u službi sigurnosti.

Izvor je naveo da je vojska poslala dodatno pojačanje na mjesto napada, a da vlasti pokušavaju zatvoriti cijelu oblast kako bi otkrile potencijalne pomagače.

Pakistanska vojska je također potvrdila da je došlo do napada na konvoj, ali zasad nema više informacija, prenio je Associated Press.

Nekoliko sati ranije pobunjenici su izveli raketni napad na vojnu nadzornu tačku u Miranshahu i pritom ranili dva vojnika, rekao je zvaničnik i dodao da je vojska odgovorila minobacačkim napadom, ali kako nije poznato da li su ekstremisti imali gubitaka.

Pakistan je ključni saveznik SAD-a u borbi protiv terorizma i do sada je rasporedio oko 90.000 vojnika uzduž granice s Afganistanom kako bi spriječio ulazak boraca Al-Qaide i osujetio napade talibana i njihovih pomagača u toj regiji.

Nasilje u Sjevernome i susjednome Južnom Waziristanu buknulo je u julu kada su ekstremisti odlučili prekršiti primirje postignuo s vladom u septembru 2006. a nakon upada vladinih snaga u radikalnu Crvenu džamiju u Islamabadu i raspoređivanja dodatnih trupa u tim regijama.