Malezija
0

Novi napad na kršćansku crkvu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Još je jedna crkva napadnuta u Maleziji, deveta u zadnjih pet dana, u jeku rasprave koja se u zemlji vodi o tome mogu li nemuslimani koristiti riječ "Allah" i koja je uzrokovala najnoviju političku nestabilnost, ugrožavajući ugled Malezije kao stabilne države s muslimanskom većinom.

Neviđeni napadi na kršćanske crkve počinjeni od petka do ponedjeljka unijeli su nemir među kršćansku manjinu u Maleziji i zategnuli odnose s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Pastor Eddy Marson Yasir rekao je da su u najnovijem napadu zapaljena drvena vrata evangeličke crkve u državi Negeri Sembilan na Borneu, na jugu zemlje, ali da niko nije stradao.

Yasir je kazao da se okolnosti još ispituju i da nema tragova molotovljevog koktela.

Malezija ima 27 miliona stanovnika, među kojima je 60 posto muslimana i 10 posto kršćana.

Malezijska vlada oštro je osudila napade na devet crkvi pokušavajući uvjeriti strane vlade u svoju predanost zaštiti vjerskih prava manjina.

Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je održalo jednosatni briefing za strane diplomate kako bi ih uvjerilo da je stanje pod kontrolom.

Glasnogovornik ministarstva osudio je "ekstremističke činove" i izjavio kako je pojačan policijski nadzor u crkvama te se obvezao na "zaštitu nedodirljivosti" vjerskih različitosti u Maleziji.