Sve veći problem
55

Novi napad medvjeda u Slovačkoj: Snimljen u centru grada, napao dvoje ljudi

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Dvije osobe su završile u bolnici nakon što ih je napao medvjed u slovačkom gradu Liptovsky Mikulas, saopćila je hitna služba.
Žena (49) zadobila je ozljedu ramena, dok je 72-godišnji muškarac na liječenju zbog posjekotine na glavi, potvrdili su dužnosnici.

U izvještajima se navodi da je policija istjerala medvjeda iz grada u šumu.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju medvjeda kako skakuće po cesti, a na jednom nasrće na čovjeka na cesti.

Vijest dolazi dan nakon što je 31-godišnja Bjeloruskinja smrtno stradala pokušavajući pobjeći od smeđeg medvjeda u obližnjim slovačkim planinama. Šetala je s društvom kroz područje šume kada je na njih naletio medvjed.

Prema riječima muškarca, on i žena pobjegli su u različitim smjerovima. Njeno tijelo kasnije je otkrio pas tragač nedugo nakon što je pozvao pomoć. U Slovačkoj je proteklih godina bilo više napada medvjeda, uključujući jedan smrtonosni napad 2021., koji je u to vrijeme bio prvi u Slovačkoj nakon jednog stoljeća.

Bolja zaštita okoliša u srednjoj i istočnoj Evropi od 1989. znači da su se medvjedi vratili u svoja prirodna staništa preko planinskog lanca Karpata, koji se proteže od Rumunije preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Neki članovi slovačke populističko-nacionalističke koalicije pozvali su na ograničenje zaštite medvjeda kako bi se sve veći broj mogao regulirati lovom.

Ministarstvo okoliša saopćilo je da će zajedno s Rumunijom na sljedećem Vijeću ministara okoliša EU-a predstaviti prijedlog za novu klasifikaciju medvjeda na popis zaštićenih vrsta, budući da njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno ubijati.

Istraživači međutim kažu da nije došlo do "eksplozije" u procijenjenoj populaciji medvjeda u Slovačkoj, za koju kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.