{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi način nadgledanja finansijskih institucija

F
25.2.2009. u 16:50
0
1
Novi način nadgledanja finansijskih institucija
0
Novi način nadgledanja finansijskih institucija
Evropska unija treba da osnuje dva nova tijela koja bi pratila rizike i bolje koordinirala nadgledanje finansijskih institucija u Evropi, navedeno je u izvještaju pripremljenom za Evropsku komisiju, koji treba da bude objavljen danas.
Donesen nakon što je najgora finansijska kriza za više decenija iznijela na vidjelo nedostatke mnoštva sadašnjih nacionalnih nadzornih tijela u EU, ovaj izvještaj, u koji je Reuters imao uvid, ukazuje da je reguliranje finansijskog tržišta bilo suviše slabo u 27-članoj Uniji i da je popravak hitno potreban.

Izvještaj, koji je sačinila grupa stručnjaka, s bivšim guvernerom Banke Francuske Jacquesom de Larosiereom na čelu, poslužit će kao osnova za debatu evropskih lidera o finansijskom nadgledanju koja će biti održana idućeg mjeseca i mogla bi pomoći da se uobliči pozicija EU na samitu G-20 u aprilu.

Autori izvještaja predlažu da reformiranje nadgledanja teče u dvije faze, pri čemu bi ove i iduće godine trebalo napustiti sadašnju praksu, a nova tijela formirati 2011. i 2012.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: