{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi ministar finansija položio zakletvu

F
27.1.2009. u 14:18
0
0
Novi ministar finansija položio zakletvu
0
Novi ministar finansija položio zakletvu
Foto: Reuters
Novi američki ministar finansija Timothy Geithner položio je zakletvu kao jedan od ključnih dužnosnika u naporima predsjednika Obame da se obuzdaju i preokrenu teški ekonomski problemi zemlje. Geithnera je jučer potvrdio Senat. On je obećao smjele inicijative kao odgovor na vrlo teške izazove. Istovremeno, američke kompanije su jučer najavile otpuštanja desetaka hiljada uposlenika.
Na svečanosti Geithnerova polaganja zakletve, predsjednik Obama je rekao da je 'svaki dan ekonomska slika sve mračnija, i u Americi i širom svijeta'. On je rekao kako je uvjeren da njegova ekonomska ekipa može povratiti izgubljeno povjerenje Amerikanaca u ekonomiju.

Od jučerašnjih loših ekonomskih vijesti ističe se najava vladine hipotekarne kompanije Fannie Mae da joj treba još 16 milijardi dolara od vlade da bi preživjela. Korporacija General Motors je najavila zatvaranje dvije hiljade radnih mjesta, Texas Instruments 3.400, odnosno 12 posto svojih uposlenika, kompanija mobitela Sprint Nextel 8 hiljada, a najveća svjetska kompanija za proizvodnju buldožera, Caterpillar, najavljuje otpuštanje 20 hiljada uposlenika.

U međuvremenu, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda upozorava da se globalna ekonomija neće oporaviti sve dok ne bude restrukturiran međunarodni bankovni sistem.

Dominique Strauss-Kahn je jučer u Washingtonu izjavio da neće biti moguće povratiti povjerenje u finansijske sisteme sve dok banke ne otkriju sve svoje gubitke. On je izrazio podršku stvaranju posebne banke koja bi apsorbirala milijarde dolara u lošim kreditima koje drže američke banke. Američka vlada je već osigurala bankama milijarde dolara, ali kreditno poslovanje i dalje je vrlo slabo, a normalno izdavanje zajmova još nije uspostavljeno. Strauss-Kahn je istakao da je američka kriza izazvala kreditne krize diljem svijeta, što je dovelo do smanjenja ekonomija u Evropi, Aziji i objema Amerikama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: