Prvi polazak voza u nedjelju
0

Novi Mekka Metro će smanjiti gužve za vrijeme hadža

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
"Mashair željeznica", poznata kao Mekka Metro, u nedjelju će pomoći hodočasnicima da lakše počnu sa ritualima vezanim za hadž u blizini muslimanskog svetog grada Mekke, što će spriječiti velike gužve, javlja AFP.

Željeznička pruga s dvije trake, s početnim brojem od devet stanica, povezuje tri sveta mjesta - Mina, Muzdalifah i Arefat - područja u kojima vladaju velike gužve tokom petodnevnog hodočašća. A nova pruga će odmijeniti 4.000 autobusa koji su se ranije koristili.

Prvi put zvanično će krenuti iz Mine u osam ujutro po lokalnom vremenu, a vjernici se već uvelikao spremaju za dan kad će ih se na Arefatu okupiti oko 2,5 miliona. Željeznica će raditi pet dana u godini, u vrijeme hadža, i to s kapacitetom od 35 posto u prvoj fazi. Procjenjuje se da će je koristiti u tim danima 130.000 Saudijaca, 10.000 Kuvajćana i 10.000 Bahreinaca. To su skromne brojke ako se gleda ukupan broj hodočasnika, ali će u drugoj fazi i pripadnici drugih nacionalnosti moći koristiti ovaj voz.

Voz će u početku ići samo od Mine, prema istoku, na Muzdalifah i prema Arefatu. Svi će hodočasnici napustiti Minu i krenuti prema Arefatu u ponedjeljak. Kasnije će se vratiti u Muzdalifah, koji je na pola puta između Arefata i Mine, a utorak će se opet svi vratiti u Minu, gdje će triput noćiti.

Željeznica bi trebala biti izgrađena još nekoliko kilometara do Mekke, gdje se nalazi najsvetiji muslimanski hram.

Na stanici Arefat 1 još uvijek kineski radnici rade određena testiranja, prvenstveno ventilacijskog sistema na 10 metara širokoj platformi od mramora, na koju odjednom može stati 3.000 putnika.

Platforme su zaštićene staklenim barijerama čija vrata se otvaraju istovremeno s vratima voza što je važno zbog sigurnosti putnika koji čekaju. Tu su i liftovi kapaciteta za 50 ljudi, koji će onemogućiti stvaranje gužvi. Radnici na stanicama su plaćeni 970 eura za dvije sedmice.

Inače, ovaj projekt u koji je uloženo 1,8 milijardi dolara je prva od dvije željezničke veze izgrađenih kako bi se smanjile gužve pri dolasku hodočasnika. Mnogo veća "Haramain" željeznica predviđena je za povezivanje Mekke i Medine, drugog muslimanskog svetog mjesta, a dužina te pruge je 444 kilometra. Gradit će je lokalna firma "Al-Rajhi" zajedno s francuskom firmom "Alstom" i "Kineskim željezničkim inžinjerstvom". Te su firme sklopile ugovor od 1,8 milijardi dolara za prvu fazu građevinskih radova. Voz koji će putovati kroz grad Jeddah na Crvenom moru dostizat će brzinu 360 km/h i uveliko će olakšati saobraćaj između dva saudijska grada.