Nezadovoljstvo sve veće
132

Novi masovni protesti u Tel Avivu: Izraelci su sve više bijesni i traže odlazak Netanyahua

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Šest mjeseci od početka rata u Gazi, hiljade građana okupilo se na demonstracijama u Tel Avivu te su uputili niz poruka vladi na čelu s Benjaminom Netanyahuom.

Demonstracije u Tel Avivu na kojima je učestvovale desetine hiljada ljudi započele su minutom šutnje, a nakon toga okupljeni su uzvikivali parolu "Izbori, odmah!".

"Moja zemlja mi je ukradena i želim je nazad. Nikada neću oprostiti vladi do kraja svog života", rekao je jedan od okupljenih.

Okupljeni su marširali i prema zgradi najvećeg izraelskog sindikata te su zatražili od predsjednika Arnona Ben-Davida da pozove radnike na generalni štrajk u znak protesta protiv vlade.

U jednom trenutku demonstranti su se sukobili i sa policijom te su uzvikivali "Policija, policija, koga tačno čuvate" kao i parolu "Ben-Gvir je terorista", koja je upućena izraelskom ministru sigurnosti.

Također, okupljeni su osim smjene Netanyahua tražili i da vlada što prije vrati taoce.

"Bibi Netanyahu, tvoj brat je dao svoj život kako bi spasio tace. To će biti njegovo naslijeđe. A šta je s tobom, Bibi? Šta si uradio? Šta će biti tvoje naslijeđe? Samo politički spin, podjele. To je tvoje naslijeđe", rekao je jedan od okupljenih demonstranata.

Osim protesta u Tel Avivu, masovne demonstracije održane su i u drugim gradovima širom Izraela. U Jerusalemu se okupilo stotine demonstranata te su zahtijevali od Netanyahua da postigne dogovor o taocima.

"Vidjeli smo da će nam se naši taoci vratiti sporazumima, a ne borbom", poručio je organizator protesta Tom Barkai.

U međuvremenu, izraelska vlada je saopćila kako će ratni kabinet održati sastanak u nedjelju kako bi razgovarali o slanju delegacije na pregovore u Kairo.

Pregovorima u Kairu prisustvovat će šef CIA-e William Burns, katarski premijer kao i šef obavještajne službe Egipta.