"Stabilnost ili haos"
0

Novi masovni protest u Kairu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko hiljada Egipćana okupilo se u petak ujutro na centralnom kairskom trgu Tahrir da bi ponovo zatražili odlazak vladajućeg vojnog vijeća koje je najavilo da će spriječiti svaku vrstu nereda uoči parlamentarnih izbora u ponedjeljak.

"Posljednja šansa je u petak (danas)...stabilnost ili haos", poruka je s naslovne strane državnog dnevnog lista "Al-Ahrama" koja jasno odslikava stanje u zemlji poslije krvavih sukoba koji su počeli u subotu.

S protesta bit će ponovljen zahtjev za momentalan odlazak s vlasti vojnog vijeća, koje je odbacilo takvu mogućnost smatrajući da bi to bila "izdaja naroda".

Novi masovni skup demonstranata dolazi poslije primirja koje su u četvrtak u ponoć postigle snage sigurnosti s demonstrantima, koji i dalje drže blokade u glavnoj ulici koja vodi s trga Tahrir ka ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je, također, bilo poprište sukoba.

Agencije javljaju da nije u svim egipatskim gradovima bilo mirno tokom jednodnevnog primirja pa je tako u Aleksandriji bilo sukoba snaga sigurnosti i demonstranata, a i u oblasti Delte nije bilo bez incidenata.

Nasilje, u kojem je 41 osoba ubijena, od čega 36 u Kairu, a više od 2.000 ljudi povrijeđeno, dovela je do ostavke premijera Esama Šarafa.

Vladajuće vojno vijeće oružanih snaga u četvrtak je ponudilo mandat za formiranje nove vlade Kamalu Al-Genzuriju, bivšem premijeru svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, izvijestile su privatne egipatske televizije. Za sada nema potvrde te informacije, ali "Al Ahram" na svom sajtu prenosi da je Genzuri prihvatio da sastavi vladu nacionalnog spasa uoči izbora.