Putem Puigdemonta
1

Novi lider Katalonije Pere Aragones tražit će od Madrida referendum o nezavisnosti

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pere Aragones izabran je za predsjednika katalonske regionalne vlade prilikom čega je obećao dijalog s Madridom putem kojeg se nada otcjepljenju od Španije.

Aragones (38) je u četvrtak obećao pokretu za neovisnost da će zahtijevati da se Kataloniji dozvoli održavanje referenduma o nezavisnosti, čemu se španska vlada žestoko protivi. Za njegovo imenovanje u parlamentu je glasalo 74 od 135 zastupnika.

Poručio je da će raditi na tome da vodi socijalnu i ekonomsku obnovu zemlje, ali i da nastavi borbu za amnestiju i samoopredjeljenje.

"S jedne strane, prevladavanje Covida i izvlačenje zemlje iz krize, a s druge napredovanje prema Katalonskoj republici," rekao je.

Bivši predsjednik Katalonije Carles Puigdemont, koji je u egzilu u Belgiji nakon što je proglasio nezavisnost Katalonije nakon referenduma koji je Madrid 2017. godine proglasio nelegalnim, čestitao je Aragonesu.

"Kao što sam vam već rekao, stojim vam na raspolaganju. Živjela slobodna Katalonija", napisao je na Twitteru.

Aragonesovo imenovanje dolazi nekoliko dana nakon što je njegova ljevičarska stranka ERC postigla početni sporazum sa kolegama iz separatističke stranke "Zajedno za Kataloniju" iz desnog centra, o formiranju regionalne vlade, okončavši tromjesečni zastoj nakon održavanja izbora, prenosi Euronews.

Premijer Španije Pedro Sanchez, poznat kao protivnik ideje o otcjepljenju Katalonije, prošle godine je otvorio razgovore s katalonskom vladom u kojoj je Aragones bio potpredsjednik. Početkom prošle godine Aragonesova stranka (ERC) je podržala Sancheza, kao i njegov budžet za ovu godinu.

Aktuelna Vlada Španije je poručila kako će nastaviti razgovore čim se u Kataloniji oformi nova vlada. Ipak, niko ne očekuje da će premijer Španije podržati ikakvu priču o nezavisnosti španske regije Katalonije.