Svijet
0

Novi krug pregovora između Korejaca i talibana

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Novi krug direktnih pregovora o oslobađanju 21 južnokorejskog taoca počeo je u ponedjeljak između talibana i delegacije iz Seula u gradu Ghazni, regionalnoj prijestonici afganistanske pokrajine s istim imenom, izjavio je šef policije Alishah Ahmadzai.

"Nadamo se da će dvije žene među taocima biti oslobođene danas", dodao je policijski zvaničnik ne navodeći druge detalje, javio je AFP.

Direktni pregovori izeđu dviju strana koji se odvijaju u prostorijama Crvenog križa u Ghazniju počeli su u petak navečer. Nastavili su se u subotu i u nedjelju nakon niza telefonskih kontakata. Novinari nisu imali pristupa mjestu susreta.

Jedan južnokorejski diplomat koji je želio ostati anoniman izjavio je da delegacija iz Seula "održava dobre kontakte s talibanima", ali kako se ne zna da li će i kada taoci biti oslobođeni.

Talibani su 19. jula oteli 23 južnokorejska misionara u Ghazniju s ciljem da ih razmijene za isti broj talibana koji se nalaze u zatvoru, što je vlada premijera Hamida Karzaija do sada kategorično odbijala.

Kako bi izvršili pritisak na Kabul, talibani su već ubili dva taoca.